Hlavní obsah

Policista zachraňoval skunka, musel se dát rychle na útěk

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se policista z texaského města White Oak přibližoval ke zvířeti, jehož hlava uvízla v papírové krabici, věděl, že to bude muset být bleskurychlá akce. Jednalo se totiž o velice rozmrzelého skunka, který okamžitě po vysvobození vyslal směrem k muži zákona nemalé množství velmi páchnoucí tekutiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policista utíkal před skunkem, kterému chtěl pomoctVideo: Reuters

 
Článek

O záchraně náročné na reflexy i čichové buňky zachránců informovalo policejní oddělení ve White Oak minulý týden. Strážník Brian Russel byl na noční hlídce, když uviděl zvíře se zaseklou hlavou v krabici.

Russel poznal, že jde o skunka amerického a ke zvířeti tedy přistupoval s nejvyšší opatrností. Výměšky tohoto zvířete sice nejsou člověku nebezpečné, ovšem nesmírně silně páchnou a skunk je dokáže vystřelit s neuvěřitelnou přesností až na vzdálenost 3,5 metru.

Strážníku Russelovi se uskočit podařilo, jak ale sdělil jeho šéf, poručík Bannon Roberston, a řada jeho kolegů, včetně Roberstona, takové štěstí nemělo. Vysvobozování skunků tak vcelku logicky nepatří k oblíbeným činnostem policistů.

Za zápach může síra

Velice pronikavě zapáchající tekutina, kterou skunkové používají na obranu proti predátorům, se tvoří v análních žlázách. Její hlavní složkou je 3-methylbutan-1-thiol.

Thiol (neboli též sirný alkohol) je organická sloučenina síry a právě síra je hlavním původcem zápachu. Ten může být cítit až na vzdálenost osmi set metrů.

Policista zachránil skunka, ten se mu odvděčil smrdutou sprškou

Koktejl

Skunkové tekutinu používají v případech největšího ohrožení, protože se doplňuje poměrně pomalu. Při úplném vyprázdnění žláz to může trvat až deset dní, kdy je zvíře nesmírně zranitelné.

Slovo skunk pochází z výrazu seganku, což v indiánském jazyce Abenaki znamená močící liška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám