Hlavní obsah

Poláci pootočili pomník, aby neviděli jen koňské zadky

Varšavské úřady nechaly o 135 stupňů pootočit pomník polského jezdectva. Po čtvrt století byl umístěn tak, že z něj cestující vycházející z blízké stanice metra či projíždějící řidiči viděli jen koňské ohony a zadky.

Foto: Profimedia.cz

Varšava (ilustrační foto)

Článek

„Pamětihodný okamžik nastal! Koně obrácení správným směrem už zase hrdě stojí na podstavci,“ ohlásila reportérka televize TVN 24.

Obracení kavalerie za pomoci těžké techniky začalo už v úterý, ale po sejmutí sochy dvou koní s jezdci se ukázalo, že podstavec je tak zrezivělý, že se musí nejprve opravit. Operaci se podařilo završit až ve středu odpoledne a náklady na ni činily podle televizní stanice v přepočtu asi 544 tisíc korun.

Nyní je pomník zase v plném lesku, i s tabulkou s výčtem bitev polských kavaleristů, rytířů a husarů během tisícileté historie.

Pomník tisíciletí polské jízdy, jak se celým názvem sousoší nazývá, se začal připravovat již od roku 1984, slavnostně byl odhalen až o deset let později. První zmíněnou bitvou slavné polské jízdy je bitva u Cedyně z roku 972, poslední pak útok v Borujsku (nyní se vesnice jmenuje Żeńsko) z roku 1945.

Sousoší tvoří dva jezdci, kteří mají představovat začátek a konec polské jízdy – družiník legendárního knížete Měška a plukovník Zbigniew Starak, účastník posledního jezdeckého útoku. Poněkud překvapivě pak chybí nejslavnější typ polské jízdy, okřídlený husar.

Reklama

Výběr článků

Načítám