Hlavní obsah

Podívejte se na unikátní záběry elektrické škeble

Novinky, tcs

Netradiční „úlovek“ se podařil devětapadesátiletému amatérskému potápěči Acuši Sadakimu z japonského Tokia. Během podmořského výletu u indonéského souostroví Raja Ampat se mu podařilo natočit zvláštního druh hřebenatky, jejíž tělo vypadá, jako by vydávalo elektrické výboje. Video nyní zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tělem hřebenatky jako by procházely elektrické výbojeVideo: Caters News, AP

 
Článek

Hřebenatka se latinským názvem nazývá Ctenoides ales, běžně je ale nazývána jmény jako elektrická hřebenatka, elektrická škeble nebo disko škeble právě kvůli zábleskům světla, které vydává. Mlž je široce rozšířen v tropických vodách Indického a Tichého oceánu, najít ho ale není snadné. Tyto hřebenatky totiž žijí ve škvírách mezi kameny a je velice snadné je přehlédnout.

Vědci dlouho měli za to, že to, co laici považují za elektrické výboje, je ve skutečnosti ukázkovým případem bioluminiscence, tedy schopnosti živého organismu vydávat světlo. V roce 2013 však výzkumnice z Kalifornské univerzity v Berkley Lindsey Doughertyová dokázala potvrdit teorii, že světélkování elektrické škeble není nic jiného než pouhý odraz světla.

Kraj pláště této pozoruhodné hřebenatky je totiž z jedné strany vybaven křemičitými částicemi, které mají vysokou odrazivost. Z druhé strany jsou naopak částice, které světlo velmi dobře pohlcují. Svinováním pláště dokáže tato hřebenatka obě strany střídat a vytváří tak dojem elektrického výboje.

Svinout a rozvinout kraj pláště dokáže elektrická škeble v případě ohrožení až čtyřikrát za vteřinu. A právě snaha odradit možné predátory patrně stojí za vytvářením dokonalé iluze elektrického výboje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám