Hlavní obsah

Podívejte se na nejlepší rekordy dosažené v roce 2012

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec roku 2012 se blíží, a tak je čas na bilancování. To se nevyhnulo ani Guinnessově knize rekordů, která zveřejnila povedenou kompilaci těch nejlepších výkonů za letošní rok.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejlepší rekordy dosažené v roce 2012Video: guinnessworldrecords.com

 
Článek

Bungee jumping zapáleného člověka do vody nebo nejtěžší pojízdné kolo na světě nejsou zrovna rekordy, které by v člověku vzbuzovaly obdiv, ale i tak se mezi letošními výkony najde dostatek těch úctyhodných.

Mezi nimi vyčnívá seskok Felixe Baumgartnera z výšky 39 kilometrů. Rakušan při něm dosáhl rychlosti 1 342,8 kilometru za hodinu, a stal se tak prvním člověkem, který překonal rychlost zvuku bez pomoci technického zařízení. Zdolal také rekord v nejvyšším balónovém letu s lidskou posádkou a v seskoku z největší výšky. Jeho skok se navíc stal s osmi milióny diváků nejsledovanějším živým přenosem na internetu. [celá zpráva]

Nově uvolněné video skoku z hranice vesmíru

Kromě tradičních sportovních výkonů se do přehledu dostaly i rekordy spojené s filmovým průmyslem. Legendární herec Jackie Chan byl oceněn hned dvěma zápisy, a to za nejvíce kaskadérských kousků vytvořených jedním člověkem za celou kariéru a také za nejvíce zápisů jednoho člověka v titulcích. Těch měl Chan u filmu Chinese Zodiac dohromady 15. Film Avengers se pak stal snímkem, který si na tržbách připsal nejrychleji jednu miliardu dolarů (asi 19 miliard korun). Podařilo se mu to za pouhých 10 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám