Hlavní obsah

Podívejte se na cvičení s lachtanem Melounem v pražské zoo

– Praha
Novinky, ale

Lachtan Meloun se v pražské zoologické zahradě narodil v roce 2002 a ze své lachtaní skupinky je největší. Chovatelé se s ním nenudí a on je každý den překvapí něčím novým. Velice rád se učí nové cviky a u jeho vodního řádění jsme byli i my.

Vystoupení lachtana MelounkaVideo: Novinky

 
Článek

V pražské zoologické zahradě se s lachtany začíná cvičit kolem jednoho roku života, kdy přecházejí na pevnou stravu. Jako první se lachtan musí naučit, že po písknutí přichází odměna. Až se tak stane, chovatelé mají vyhráno. Mohou ho začít učit povely poslušnosti, ke mně, do vody, zůstaň a připraví ho také na veterinární kontrolu.

Zde můžete sledovat záznam celého vystoupení.

„Veterinární kontrola je velice důležitá jak pro nás, tak pro naše lachtany a spočívá v tom, aby si lachtan nechal dobrovolně zkontrolovat svůj zdravotní stav – kontrola očí, zubů, celého těla. Lachtan Meloun si nechá odebrat krev,“ řekl Novinkám vrchní chovatel Jakub Mezei.

S Melounem se cvičí 4x denně a odměnou mu jsou mořské ryby, které jsou hlavní potravou lachtanů v lidské péči. Nejraději má velké sledě, makrely a šproty, ale nepohrdne ani huňáčkem.

Otec zahynul při povodních

Meloun se narodil v Zoo Praha 13. června 2002, pár týdnů před ničivou povodní, během které uhynul jeho otec Gaston. Matka Jůlinka je stále členem pražské skupinky lachtanů. Meloun je ze všech největší, v době říje může vážit až 280 kilogramů.

„Naštěstí Meloun nikdy proti nám tuto hmotnostní výhodu nevyužil, je opravdu hodný a vzorný lachtan. Velice rád se učí nové cviky a má se svými chovateli trpělivost, která je při tréninku důležitá,“ řekl Mezei.

Během celého roku můžete vidět lachtany plavat ve velkém bazénu, v létě pak i jejich trénink.

Reklama

Výběr článků

Načítám