Hlavní obsah

Po kurzech japonského učitele tečou potoky slz

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Japonci nepatří k národům, kteří by si potrpěli na pláč, Hidefumi Jošida, bývalý středoškolský učitel, se je to nyní snaží naučit. Plakat alespoň jednou týdně uleví člověku od stresu, tvrdí Jošida. Říká si namida sensei (učitel slz) a pořádá workshopy a kurzy, kde učí lidi plakat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2015 japonská vláda nařídila zavedení povinných programů na zvládání stresu pro firmy s 50 a více zaměstnanci. Pro Jošidu, jenž se výuce pláče věnuje posledních sedm a půl roku, se tím otevřela cesta k mnoha klientům. Je v podstatě osobnostním koučem, který se snaží Japoncům vysvětlit pozitivní přínosy pláče.

„Mou prací je přinést lidem prostřednictvím pláče mentální osvěžení,“ uvedl Jošida. Pomocí techniky zvané rui-kacu (volně by se dalo přeložit jako „hledání slz“) se snaží lidi dohnat k pláči. Využívá k tomu dětské dojemné dopisy, filmy či obrazy nádherných přírodních scenérií, které prý některým lidem k pláči bohatě stačí.

Jošida upozorňuje, že jsou různé typy pláče a ty krátké emocionální, při sledování dojemných filmových scén, patří k nejlepším. Naopak pláč způsobený hlubokým žalem může mít podle Jošidy negativní účinky, i když je důležitou fází vyrovnávání se s traumatem.

Proč a kvůli čemu nejčastěji pláčeme

Zdraví

I díky nové vládní politice nemá Jošida o klienty nouzi. „Nebyla jsem si jistá, zda opravdu umím plakat. Byla jsem překvapená, když jsem zjistila, že překypuji emocemi a dokážu plakat tak, až to bolí. Poté jsem se cítila svěže, jako bych si právě dala koupel,“ uvedla jedna z účastnic kurzu.

„K pláči jsem už dohnal přes padesát tisíc lidí,“ pyšně oznamuje Jošida. Nejvíce podle něj uvolňuje pořádné naříkání, ale i jedna jediná slza prý k úlevě stačí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám