Hlavní obsah

Pláž v Mexiku zaplnily čtyři tisíce právě narozených želviček

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salina Cruz

Ekologové v pátek vypustili čtyři tisíce čerstvě narozených želviček do Tichého oceánu. Chtějí tak pomoci rozvoji ohroženého druhu karet zelenavých. V přirozeném prostředí jich nakonec i z tohoto množství přežijí pouhé stovky.

Tisíce novorozených želviček spěchá do oceánuVideo: Novinky

 
Článek

Malé želvičky se narodily v inkubátorech ve státním zařízení poté, co byla jejich vajíčka odvezena z původních hnízd. Ekologové touto cestou nevylíhlé želvy chrání. Želví vajíčka jsou totiž známou pochoutkou a na místních trzích jsou prodávána hned vedle želvího masa, i přesto, že je jejich prodej zakázán zákony.

Na vypouštění právě narozených želviček do moře se podílelo i šest set studentů z okolních škol. „Děláme to každý rok, je to nádherná událost pro všechny lidi, kteří tu žijí,“ říká studentka Ilse Leticia Aranda.

Kapitán Jose Luis Eguileta Arias řekl, že jeho námořní síly už do oceánu vypustily přes 28 000 želv od té doby, co převzaly kontrolu nad pláží v Salina Cruz. „Dnes jsme vypustili čtyři tisíce želv. Díky tomu každým rokem pozorujeme, že sílí uvědomění místních obyvatel."

Než se všechny želvičky dostanou po pláži k vodě, zabere to celý den. Akce začala v deset hodin dopoledne a poslední z mláďat se do vody dostalo až kolem osmé hodiny večer. Podle očekávání odborníků přežijí ve volné přírodě ze čtyř tisíc vypuštěných želv nanejvýš pouhé čtyři stovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám