Hlavní obsah

Petra Němcová prožila v Thajsku peklo, bude v pořádku

Právo, Novinky, ČTK, Radim Kijonka, New York Daily News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Dovolenou snů v Thajsku české topmodelce Petře Němcové proměnilo nedělní zemětřesení v děsivou noční můru. Vlna tsunami plnou silou dopadla na bungalov v letovisku Khao Lak, kde byla se svým přítelem módním fotografem Simonem Atleem. Měla štěstí, že se zachytila palmy, které se držela, dokud nepřišli záchranáři.

Foto: Chodnik korunami stromov s.r.o.
Článek

Skončila v místní nemocnici s poraněnou pánví, kyčlí a vnitřními zraněními. Velvyslanec v Thajsku Jiří Šitler potvrdil, že není v ohrožení života, ovšem podle dalších zpráv nebyla přepravena do Bangkoku, jak bylo uvedeno, ale zůstala zatím ve větší nemocnici na jihu země. Modelka by měla v thajské nemocnici zůstat ještě několik dní, potom ji chtějí převést do Ameriky nebo Česka.

Podle zpravodajského serveru New York Daily News modelka zatím nebyla schopná tak dlouhého transportu. To tvrdil v úterý na americkém serveru její kamarád Roman Hajabec: "Doktoři za ní přijedou z Bangkoku." Obavy o kvalitu lékařské péče neměl: "Máme ty nejlepší lékaře, kteří jsou k dispozici." 

Modelka zůstane bez následků

"Dnes už víme, že zranění nejsou neléčitelná a Petřin zdravotní stav je stabilizovaný," řekla ve středu matka modelky Božena Němcová, která společně s manželem žije v Karviné. Dodala, že z USA už do Thajska odletěla za zraněnou sestrou i druhá dcera Olga. "Dnes ráno dorazila na místo. Krátce se ohlásila."

Ke zdravotnímu stavu Petry pro Právo uvedla: "Už víme, že se potvrdila zlomenina kyčle. Petra byla ještě na vyšetření, které mělo odhalit, zda nemá i nějaké vnitřní zranění." 

"V úterý absolvovala vyšetření na CTV. Předběžné výsledky neodhalily žádné vážnější zranění. Kompletní budeme vědět později," řekl Právu otec modelky Oldřich Němec. Zatím neupřesněná zlomenina si podle prvotních informací vyžádá zhruba dvouměsíční léčení. "Měla by normálně chodit," konstatoval s úlevou otec.

Okamžiky hrůzy

Modelka sama uvedla: "Úlomky kosti mohly zasáhnout některé vnitřní orgány." Pondělí strávila pod morfiem, které tlumilo bolest ze zranění. Přesto byla schopna popsat úder živlu: "Voda nás doslova vytáhla z bungalovu. Bylo to tak silné, že jsme nemohli dělat vůbec nic, ani vstát. Všude kolem v první chvíli křičeli dospělí i děti a volali o pomoc. Po pár minutách už ale děti nebylo slyšet. Mně se podařilo zachytit se větví palmy, ale Simona voda odnesla zpátky na moře. Je to hrůza, já měla štěstí, ale Simona nemohou najít."

"Zrovna byla na terase v prvním patře, když se přihnala  vlna. V koruně stromu byla zhruba osm hodin, než ji našli," vylíčil otec. Stromu se nepustila, dokud nepřišli záchranáři a na improvizovaných nosítkách ji odnesli do nejbližší nemocnice.

Petra bojuje ze všech sil

"Nevím, jak to dokázala, to je něco za hranicemi životních zkušeností," uvedla Faith Katesová z modelingové agentury Next, která Petru zastupuje. "Ona je silná," řekl její kamarád Hajabec. "Řekněte všem, že bude v pořádku, ona ví, že dostala druhou šanci a udělá vše pro to, aby ji využila."

Přítel je nezvěstný

Němcová a třiatřicetiletý Atlee, s nímž chodí už dva roky, trávili svátky na Khao Lak. Cestu naplánovala Němcová jako překvapení pro svého přítele. O něm však nejsou žádné informace, voda ho odnesla a zůstává nezvěstný. Potvrdil to i britský konzulát.

Loni se modelka, kterou zastupují agentury Next a Why Not  dostala na titulní stranu výročního čísla časopisu Sports Illustrated, věnovaného plavkám. Fotila pro firmy Max Factor, Cartier, La Perla a Victoria Secret. Objevila se také ve francouzském filmu Absolument fabuleux  z roku 2001. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám