Hlavní obsah

Penzista objevil na svém pozemku palác ze 13. století. Velkou radost z toho ale nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednaosmdesátiletý Charles Pole z britského Wiveliscombu v hrabství Somerset si chtěl nechat postavit na svém pozemku malý domek, práce však přerušil nečekaný objev. Dělníci vykopali zbytky paláce arcibiskupů z Bathu a Wellsu pocházejícího z 13. století. Z mimořádného objevu penzista ale příliš radost nemá, stál ho už 15 tisíc liber (460 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Charles Pole před rozestavěným domkem a zbytky arcibiskupského paláce.

Článek

Charles Pole má už ve svém věku problémy s pohybem. Proto se rozhodl prodat svůj dům, který je zbytečně velký, a na svém pozemku si postavit menší domek, který by jeho potřebám plně dostačoval.

Jenže penzistovy plány překazil nález dělníků, kteří kopali základy. Narazili totiž na zachovalé zbytky zdiva, které nejspíš patřilo k paláci arcibiskupů z Bathu a Wellsu pocházejícímu ze 13. století.

Ve století osmnáctém se z něj staly pouze ruiny a postupně zmizel z povrchu země. Historici ovšem tušili, že se zbytky paláce musí nacházet někde v okolí.

Foto: Profimedia.cz

Nález nadchl historiky, majitele už tolik nepotěšil.

Zatímco historici jsou nálezem nadšeni, důchodce z objevu příliš radost nemá. Nejenže musely být pozastaveny práce na jeho domě, nález ho navíc dosud stál už 15 tisíc liber (zhruba 460 tisíc korun).

„Bylo vzrušující slyšet, že pozemek obsahuje něco opravdu cenného, ale průzkumy mě už teď budou stát okolo 15 tisíc,“ uvedl Pole pro britský deník The Times.

Nálezce má povinnosti, které mohou být nákladnější než zisk

V Anglii (podobně jako v jiných zemích s anglosaským právem) je totiž majitelem všeho, co se najde v zemi – kromě lidských ostatků či pozůstatků – majitel pozemku. Zároveň má ale povinnost zajistit počáteční archeologické práce.

Foto: Profimedia.cz

Základy domku se zbytky arcibiskupského paláce.

Majitel pozemku se tak dostává nedobrovolně do hry, ve které může pořádně prodělat. Nálezy odkupují například muzea, nikdo však nemůže zaručit, jaká hodnota nálezu bude. Většinou k velkým a nákladným nálezům dochází při velké výstavbě, kdy pozemek patří developerovi. Občas se ale stane, že na něco narazí i majitel zahrady či pole, jako v tomto případě.

V roce 2017 si tak Gary Boyce z Norfolku chtěl vykopat na svém pozemku jezírko. Bohužel objevil rakev s kostrou, která, jak se ukázalo, pocházela z 8. století. Následné archeologické práce k Boyceově hrůze objevily dalších 80 anglosaských těl v rakvích.

Tři dělníci našli zlaté cihly za miliony. Soud musel určit, který z nich je nálezce

Koktejl

Muži, který na počátku nechtěl nic víc než si vykopat jezírko, tak nezbylo nic jiného než účet na 270 tisíc liber (8,2 milionu korun),  kvůli kterému musel zastavit dům, a 80 rakví (12 z toho v dobrém stavu), o které v aukcích nebyl příliš velký zájem. Škodu mu alespoň částečně snížila organizace English Heritage, která mu udělila grant ve výši 90 tisíc liber (2,7 milionu korun).

Zdivo bude zakonzervováno

Jestli něco vydělá Pole, nebo mu alespoň přispějí archeologické organizace, není známo. Pokud však půjde opravdu o významný objev, o peníze zřejmě nepřijde.

Šel hledat ztracenou návnadu, domů si nesl igelitku granátů

Koktejl

Nyní budou zbytky zdiva paláce, u kterého bylo mimo jiné nalezeno i nádobí z 12. století, zakonzervovány.

Podle posledních regulí se totiž archeologie vyvíjí raketovým tempem a vykopání zdiva by znamenalo zničení důkazů, ze kterých budoucí technologie mohou vyčíst podstatně více informací. A Charles Pole si konečně bude moci postavit svůj domek.

Reklama

Výběr článků

Načítám