Hlavní obsah

"Pavoučí muž" zdolal v Dubaji nejvyšší budovu světa

Dubaj

Francouzský "pavoučí muž" Alain Robert, který je známý svou zálibou ve zdolávání mrakodrapů, v úterý pokořil i nejvyšší budovu světa - dubajskou Burdž Chalífu. Na stavbu s fasádou ze skla a oceli, která je vysoká 828 metrů, se mu podařilo vyšplhat po více než šesti hodinách, napsala agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE : Pavoučí muž zdolal nejvyšší budovu světaVideo: ČTK

 
Článek

Osmačtyřicetiletého Francouze, jemuž se pro jeho dobrodružné kousky přezdívá Spiderman, si pro tento kousek objednala emirátská Vyšší technologická škola, která v budově pořádá konferenci Vzdělání bez hranic.

Výstup na mrakodrap, který kvůli silnému větru začal se zpožděním, se od většiny předchozích lišil tím, že Robert používal bezpečnostní lano a další výstroj. Stalo se tak na žádost organizátorů akce, kteří měli u mrakodrapu k dispozici i sanitní vůz a další pohotovostní vozidla.

Po výlezu na něj většinou čekají policisté s pokutami

Francouz obvykle leze bez provazů a dalšího vybavení, jen s pomocí vlastních rukou a nohou. V takových případech na něj ale většinou nahoře čekají policisté a pokuty. Jak sám přiznal, většinu výstupů si nechává zaplatit od různých firem a organizací, které v tom vidí to pravé okořenění svých marketingových akcí.

Robert vyšplhal již na více než 70 mrakodrapů včetně newyorské Empire State Building, chicagské Willis Tower nebo Petronas Towers v malajském Kuala Lumpur. V roce 2004 zlezl také tchajwanský Taipei 101, který byl před dostavením mrakodrapu Burdž Chalífa v roce 2009 nejvyšší stavbou na světě.

Burdž Chalífa má 200 pater, z nichž 160 je obsazeno byty a kancelářemi a také luxusním hotelem Armani. Plošina pro výhled je umístěna ve 124. patře.

Reklama

Výběr článků

Načítám