Hlavní obsah

Paraglidista unikl jisté smrti. Záložní padák uvolnil doslova v poslední sekundě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrobníkovi z lopaty utekl v červenci španělský paraglidista Kevin Philipp. Během létání nad obcí Organyà se mu zamotal padák a muž vysokou rychlostí padal k zemi. Záložní padák se mu podařilo uvolnit v poslední možný okamžik. Video z hrůzu nahánějícího incidentu poskytla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paraglidista unikl jisté smrti. Záložní padák uvolnil doslova v poslední sekunděVideo: Reuters

 
Článek

Philipp, který se věnuje acro paraglidingu (druh paraglidingu, při němž piloti ve vzduchu provádí akrobatické manévry), zveřejnil video pocházející z července na sociálních sítích v pondělí.

Na záběrech je vidět, jak nad letem ztratil kontrolu a v zamotaném padáku se ve vysoké rychlosti řítil k zemi.

Plachtění v doprovodu dravých ptáků. Adrenalinový sport zaujal internet

Koktejl

„Řídicí (brzdicí) šňůra se zasekla. Pád do lan a kluzáku způsobil, že uvolnění záložního padáku bylo obtížné. Rychlost letu se navyšovala zakroucením kluzáku,“ uvedl Philipp pro server Global News a dodal, že do problémů se nejspíše dostal vlivem silných turbulencí.

Foto: Reuters

Paraglidista unikl jisté smrti. Záložní padák uvolnil doslova v poslední sekundě.

Zbývala jedna sekunda 

„Poslední možností bylo ručně otevřít záchranný záložní padák. Odhadovaný čas, který zbýval, byla jedna sekunda. Tohle nebyl den, kdy jsem měl zemřít,“ dodal Španěl, kterému se nakonec podařilo bezpečně přistál.

Ve 103 letech odložila chodítko a seskočila s padákem

Koktejl

Na otázku jednoho z komentujících na sociálních sítích, proč se záložní padák neotevřel dříve, odpověděl, že nešlo o špatné zabalení padáku, na což dotyčný poukazoval, ale že jeho rukojeť byla zaseknutá v lanech a nešlo s ní hnout.

„V aco paraglidingu čelíme při trénování triků mnoha chybám. Se dvěma až třemi záložními padáky můžeme tento sport ve velkých výškách provozovat bezpečně. Tento incident byl nešťastný a vzácný,“ svěřil se paraglidista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám