Hlavní obsah

Plachtění v doprovodu dravých ptáků. Adrenalinový sport zaujal internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plachtění v neskutečných výškách nad dechberoucí přírodní krajinou je zážitek sám o sobě. Zvlášť když se k němu připojí dravý pták. Brazilskému paraglidistovi, jehož záběry v posledních dnech obletěly internet, takto dělá společníka vycvičený kondor havranovitý. Pták během plachtění dokonce přistane k jeho nohám a nechá se i pohladit.

Foto: Profimedia.cz

Kondor havranovitý, ilustrační fotka.

Článek

Video jen na Twitteru od neděle zaznamenalo více než 15,5 milionu zhlédnutí. Na videu je vidět, jak kondor, jehož rozpětí křídel může dosahovat až 1,7 metru, krouží několik sekund pod paraglidistou.

Viditelné je rovněž to, jak pohyby ocasem mění výšku i směr letu. Vzápětí vycvičený pták přistane k nohám paraglidisty a nechá se od něj i hladit.

Video minulý týden původně sdílel neznámý brazilský paraglidista a cvičitel dravců na svém instagramovém účtu uru_fly. Podle jednoho z příspěvků na tomto účtu se vycvičený kondor jmenuje Uru a žije poblíž hory Serra da Aratanha u brazilského města Fortaleza.

Ve 103 letech odložila chodítko a seskočila s padákem

Koktejl

Paragliding s vycvičenými dravci představuje netradiční a relativně nový „sport“ nazvaný parahawking. Své kořeny má v Nepálu. Paraglidisté při něm využívají vycvičené dravce. Ti při letu využívají termické proudy větru a lidského společníka dokáží zavést do proudů teplého vzduchu, kde dravci mohou plachtit i hodiny bez máchání křídel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám