Hlavní obsah

Papež přijal filmového Krista Jima Caviezela

– VATIKÁN

Jim Caviezel, představitel Ježíše Krista v kontroverzním snímku režiséra Mela Gibsona Pašije - Umučení Krista, byl přijat papežem Janem Pavlem II. Herec svatému otci poděkoval za jeho poselství, které ho hluboce inspirovalo. Informují o tom internetové stránky Zenit.

Foto: archív KGVU ve Zlíně

Zlínský Gahurův prospekt.

Článek

Herec pouze prozradil, že s Janem Pavlem II. hovořil o dopisu, který papež v roce 1999 rozeslal umělcům. Uvedl, že právě tento list ho dovedl k životu katolického umělce. Další podrobnosti o průběhu schůzky odmítl novinářům zveřejnit.  

"Zbytek je soukromý," prohlásil Caviezel o setkání, které se konalo v papežově knihovně.

"Nevím, jak dlouho setkání trvalo," přiznal Caviezel, který byl prý pohlcen slovy papeže. "Jan Pavel II. je velice zvláštní a tajuplný muž," řekl americký herec, "Miluje Krista."

Caviezel: Gibson je katolík

Caviezel o Gibsonovi, který byl v souvislosti s filmem kritizován, prohlásil, že je katolík. "Je velmi katolicky zaměřen. Hodně lidí to o sobě tvrdí, ale už si nepamatují, jak se Vatikán staví k životu a otázkám trestu smrti."

"Když se díváme na Pašije, díváme se na protestantský film? Muslimský? Katolický? Co vidíme? Je velmi katolický, velmi všepojímající. Je to dobrý způsob, jak přimět lidi, aby pochopili, co znamená pojem ´katolický´. Je to všeobecný pojem, pro všechny osoby a všechny doby," vysvětlil Jim Caviezel.

Zároveň uvedl, že natáčení filmu pro něj bylo autentickou duchovní zkušeností. "Nechtěl jsem, aby viděli mě, ale Ježíše."

Představitel filmového Ježíše Krista se rovněž vyjádřil k nařčením, která snímek viní z antisemitismu. "Pokud někdo tvrdí, že je film antisemitistický, pak je Bible také antisemitistická," nechal se slyšet herec.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pašijích Mela Gibsona tečou potoky krve

Ještě před pěti měsíci měl hollywoodský herec Mel Gibson problémy se sháněním distributora pro svůj film, zachycující posledních dvanáct hodin života Ježíše...

Zemřela při sledování Gibsonova filmu

Obyvatelka Kansasu zemřela při promítání nového kontroverzního filmu The Passion of the Christ, který režíroval herec Mel Gibson. Odvážný projekt za 25 miliónů...

Výběr článků

Načítám