Hlavní obsah

Paniki se nebojíme, mají jasno Indonésané. Dál jedí jídlo z netopýrů

V některých částech Indonésie zůstává pokrm z netopýrů stále populární, i když vědci upozorňují, že původcem nového typu koronaviru šířícího se z Číny mohla být právě tato zvířata. Lidé v indonéské provincii Severní Sulawesi ale netopýry stále pojídají připravené ve formě kari.

Foto: Profimedia.cz

Indonéský obchodník s netopýřím masem (ilustrační foto)

Článek

Jak dnes napsala agentura Reuters, pokrm zvaný paniki se připravuje z celých netopýrů – zužitkuje se i hlava a křídla. „(Koronavirus) prodej nijak neovlivnil. Prodáváme stále dál, vždy máme vyprodáno,“ řekl Stenly Timbuleng, který vlastní stánek v Tomohonu, ležícím jižně od půlmilionové provinční metropole Manado.

Běžně denně prodá 50 až 60 netopýrů, o svátcích až 600. „Netopýři jsou oblíbený místní zdroj proteinů, zejména v severním Sulawesi. Já z nich mám nejraději křídla,“ řekl autor šesti kuchařek William W. Wongso. Jídla z netopýrů si v místě připravuje místní etnikum Minahasů.

Superšiřitel nakazil 11 lidí ve třech zemích. Brit trousil koronavirus napříč kontinenty

Svět

Aby pokrm neměl nechtěný zápach, odstraní se nejprve žlázy. Pak se trup opálí a zbaví srsti, netopýr se následně naseká a uvaří v bylinách, koření a kokosovém mléce.

Netopýry si vzít nedáme, v kokosovém mléce jsou chutní

Odborníci se domnívají, že se koronavirus rozšířil z tržiště v čínském Wu-chanu, kde se nelegálně prodávala divoká zvířata. Nositelem mohli být netopýři a z nich se virus na člověka rozšířil zřejmě prostřednictvím jiného živočišného druhu, možná luskounů.

Koronavirus na člověka nejspíš přenesli luskouni

Svět

V Číně už koronavirus zabil přes 1000 lidí a nakazilo se jím více než 42 700 lidí. Dalších víc než 300 nakažených je ve dvacítce dalších zemí.

V Indonésii zatím žádný případ nezaznamenali, ale některé restaurace v Jakartě přesto stáhly ze své nabídky netopýří pokrmy etnika Minahasů. Příslušník této etnické skupiny Jufry Mantak řekl, že ho výskyt koronaviru od konzumace lahůdky nijak neodradil. „Žádné případy koronaviru v Manadu nejsou. Netopýry tam stále pojídá mnoho lidí. Jelikož jsou chutní, zejména když jsou uvaření v kokosovém mléce,“ řekl Mantak.

Reklama

Výběr článků

Načítám