Hlavní obsah

Paleontolog amatér nalezl velrybí lebku starou 8 miliónů let

Novinky, pal

Novozélanďan při lovu fosilií našel na pláži unikátní kousek. Podařilo se mu narazit na osm miliónů let starou velrybí lebku, která podle místního muzea patří již vyhynulé čeledi kosticovců z období miocénu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž našel na pláži na Novém Zélandu lebku velryby starou osm milionů letVideo: AP

 
Článek

Muž narazil na nečekaný objev v prosinci loňsého roku na pláži Motunau, nyní se s ním svěřil agenturám, které jeho video na konci dubna zveřejnily.

Na záběrech amatérský paleontolog Morne našel obrovskou zkamenělinu, která vypadá spíš jako mohutný balvan.

V Belgii nalezli zkamenělinu „zázračného kuřete”, předchůdce dnešní drůbeže

Věda a školy

Do odvážného podniku se pustil na popud místního muzea, kde mu řekli, že by bylo dobré dostat lebku z pláže dřív, než přijde příliv, nebo ji zase vrátit tam, kde byla, aby ji voda nepoškodila.

Paleontologové objevili nejmenšího dinosaura. Skoro 100 milionů let dlel v jantaru

Věda a školy

Teď čeká, jestli si muzeum pro kostru přijede. „Zřejmě budou chtít odstranit přebytečné kameny, aby mohli lépe identifikovat druh velryby, který jsem nalezl,“ domnívá se.

Kosticovci od pravěku pořádně vyrostli

Kosticovci jsou velryby, které tvoří podřád řádu kytovců. Narozdíl od ozubených velryb mají v horní čelisti místo zubů dvě řady desek, tzv. kostice, kterými filtrují kořist z vody. Zuby jsou přítomny pouze v zárodečné fázi. Nápadná je na nich také jejich velikost, jedná se o zdaleka největší žijící živočichy.

Do tohoto podřádu plejtvák obrovský, který je s délkou kolem 25 metrů a váhou v rozmezí 50 až 150 tun největším živočichem na světě. Dál sem patří keporak či velryba grónská či plejtvák myšok.

V Jižní Americe objevili zkameněliny prehistorických želv velkých jako auto

Věda a školy

Kosticovci se vývojově oddělili od ozubených velryb v období před 26 až 17 milióny let, tedy buď v pozdním oligocénu, nebo ve středním miocénu. Narozdíl od svých moderních potomků však dosahovali pouze zhruba tří až osmimetrových rozměrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám