Hlavní obsah

Pacientka ve vegetativním stavu má v těle šestiměsíční plod

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacetiletá Liou Tung-čchin ze sečuánské provincie v Číně je ústřední postavou dojemného příběhu. Mladá dívka je totiž v šestém měsíci těhotenství a kvůli vrozené poruše upadla do vegetativního stavu. Dítě je podle lékařů ve stabilizovaném stavu. Lékaři nyní netuší, jak s těhotenstvím naložit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pacientka ve vegetativním stavu má v těle šestiměsíční dítěVideo: Reuters

 
Článek

Liou upadla do vegetativního stavu v červnu, kdy se naplno projevila její vrozená cerebrovaskulární malfunkce. V té době byla už čtyři měsíce těhotná. Ačkoliv po okamžité operaci přežila, je od té doby již dva měsíce v kómatu. Dítě však stále žije. Veškerou potravu mladá žena přijímá umělou výživou, která je jí do těla vedena nosem.

Infúze s potravou jsou pro ženu velmi bolestivé a velkou část vždy vyzvrací. I tak je však zřejmé, že se snaží v těle udržet co nejvíce potravin, aby mohla vyživovat dítě.

"Kdykoliv zmíníme to dítě a mluvíme o něm, tak se koutky jejích úst pohnou nahoru. Když jednou slyšela, že lékaři přemýšlí o tom, že uměle ukončí její těhotenství, tak se jí začaly po obličeji kutálet slzy. Pokud bychom to dítě nechali jít, bojím se, že by ztratila motivaci žít. Pokud bychom to udělali, mohla by....," nedokončil ani větu její manžel Fan Jang-č'.

Lidé ve vegetativní  stavu sice mohou například hýbat očima, co vidí, ale podle vědců nevnímají. Nemohou záměrně projevovat žádné emoce.

Těhotenství osoby ve vegetativním stavu je poměrně výjimečná situace, zejména v tak pokročilé fázi. Experti nyní řeší, jak zajistit, aby dítě tyto náročné týdny přežilo, informovala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám