Hlavní obsah

Otec odhlásil syna ze školy, aby chlapec mohl hrát Fortnite 10 hodin denně

Novinky, tcs

V dnešní době, kdy lze řadu počítačových her hrát profesionálně a v oblasti e-sportu si v ničem nezadají s výdělky profesionálních sportovců, se není čemu divit, že si mnozí rodiče vysní pro svého potomka kariéru profesionální hráče. Tak tomu je i v případě Davida Herzoga, který svého šestnáctiletého syna odhlásil ze školy, aby měl víc času na počítačové hry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většina rodičů řeší problém, jak své ratolesti odehnat od obrazovek monitorů, devětačtyřicetiletý Dave Herzog z kanadského města Sudbury na to jde naopak. Rozpoznal v něm talent, a proto se ho snaží maximálně podporovat v jeho kariéře profesionálního hráče. Informoval o tom deník Bostonský Globe.

Dave, sám nadšený hráč, dal malému Jordanovi do ruky herní ovladač poprvé, když byly chlapci tři roky. Od té doby i Jordan propadl hrám. V sedmi letech ovládl legendární hru Halo a o pět let později už si hraním vydělal své první peníze. Na turnaji ve výše uvedené hře vyhrál 2000 dolarů (zhruba 45 tisíc korun).

Jordan „Crimz” Herzog

V současnosti se stejně jako většina jeho vrstevníků Jordan věnuje hře Fortnite. Tuto hru lze nalézt téměř na každém zařízení a hrají ji po celém světě miliony fanoušků. Týdně se hrají online turnaje dotované tisíci dolarů. Jenže jako v jiných profesionálních odvětvích, ani v e-sportu pouhý talent nestačí. Proto Dave přistoupil k radikálnímu kroku a svého syna odhlásil ze školy.

Rozhodnutí se nesetkalo s pochopením ve škole, v širším okolí ani u vlastní rodiny. Jordanova matka byla zásadně proti, v okolí se začaly vyskytovat hlasy o vhodnosti takové výchovy. Dave však hraní přirovnává ke sportu nebo umění.

Syn už vydělal desetitisíce dolarů

Kdyby syna odhlásil kvůli pianu nebo tenisu, nikdo by se nad tím nepozastavoval, tvrdí Dave. „Jenže protože jsou to videohry, hned se mluví o zneužívání,“ rozčílil se Dave. Jordanova matka se už s tím, že syn opustil školu, pomalu smiřuje. Dle svých slov totiž vidí, jak tento způsob života Jordanovi vyhovuje.

Foto: Profimedia.cz

Turnaj ve Fortnite v poslkých Katovicích. Hráči si mezi sebe rozdělili v přepočtu zhruba 11 milionů korun.

Jordan si doposud hraním vydělal 60 tisíc dolarů (zhruba 1,4 milionu korun), letos se kvalifikoval na letošní Mistrovství světa ve Fortnite, které je dotované celkem 30 miliony dolarů (683 milionů korun) a zúčastní se ho 200 hráčů.

Fortnite
Fortnite je jednou z nejhranějších her současnosti. Původně se jednalo o kooperativní hru, ve které měli hráči za úkol přežít, na vrchol se vyšvihla až v okamžiku, kdy vývojáři zakomponovali do hry režim Battle Royal, se kterým přišla hra PlayerUknknown´s Battlegrounds. Ve hře mezi sebou bojuje sto hráčů na stále zmenšujícím se herním poli, dokud nezůstane pouze jeden jediný.Fortnite hraje kolem 250 milionů hráčů (březen 2019) a je dostupná téměř na všech zařízeních (včetně mobilů). Hra je tzv. free-to-play, to znamená, že je poskytována zdarma, obsahuje však řadu mikrotransakcí, díky kterým vývojáři získávají miliardy.

Otec už poslal škole e-mail, ve kterém ji informoval o úspěchu svého syna. „Opravdu si cením toho, že se zajímáte o štěstí mého syna, ale jak vidíte, daří se mu dobře,“ stojí v úvodu ironického dopisu.

Trénink až deset hodin denně

Chlapec tráví u hry zhruba osm až deset hodin denně. Jak on, tak i jeho otec uznávají, že o řadu věcí přijde. „Přátelé přicházejí a odcházejí, ale tady jde o mou kariéru a celou budoucnost,“ vysvětlil Jordan.

Foto: Profimedia.cz

Počet esportovních fanoušků hravě předčí počet fanoušků sportovních. Turnaje v různých hrách tak rostou jako houby po dešti (foto - Intel Extrem Masters Katowice 2019).

V tomto se Dave a Jordan v ničem opravdu neliší od rodičů, kteří nechávají své děti hrát celý den tenis nebo jiný sport s vidinou, že se jednou stanou slavnými hvězdami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám