Hlavní obsah

Ostravskou zoo se nově prohání král lesa Tarzan

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Ostravská zoologická zahrada se rozrostla o nového obyvatele. Je jím pestře zbarvené prasátko štětkouna afrického. Sameček se jmenuje Tarzan, je mu sedm let a do Ostravy přicestoval v květnu z polské zoo v Lodzi. Některými africkými kmeny bývá druh tohoto prasete pro svůj zjev a vlastnosti označován jako král lesa.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Ostravská zoo má nové lákadlo: sedmiletého samečka štětkouna afrického

Článek

„Návštěvníci jej mohou prozatím vidět v pavilónu Tanganika, v jeho zadní dosud nezrekonstruované části. Sameček zde ovšem dlouho nezůstane sám, už brzy by se měl dočkat i nové partnerky,“ popsala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková. Dodala, že v budoucnosti se pak tato atraktivní zvířata přestěhují do zbrusu nového Pavilónu evoluce, kde svůj domov najdou také šimpanzi nebo vzácní kočkodani Dianini.

Domovem štětkouna afrického je rovníková Afrika od Senegalu až po Kongo. Obývá různé typy vlhkých lesů od mořského pobřeží po vysokohorské lokality kolem 4000 metrů nad mořem. „Je to nejpestřeji zbarvené prase s poměrně hustou hnědočervenou srstí, úzkým bílým pásem uprostřed hřbetu a protáhlými ušními boltci. Na koncích uší má štětky delších chlupů, podle kterých bylo také toto prase pojmenováno,“ uvedla dále Kalousková.

Štětkouni jsou velmi rychlými běžci a také dobrými plavci. Pojídají podzemní i nadzemní části rostlin, ale také ovoce a nepohrdnou ani plazy, ptačími vejci a mláďaty. Za potravou vyrážejí především v noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám