Hlavní obsah

Ostravská sloní holčička se má k světu, má zkušenou mámu

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

S velikým napětím čekali pracovníci ostravské zoologické zahrady, jak dopadne první noc v úterý narozené sloní samičky.

Článek

„Malé drama zažili, když si chtěla slonice Johti, která byla vyčerpaná po porodu, lehnout, aby si odpočinula. Sloní holčička totiž hned začala vystrašeně křičet. Ležící máma totiž pro ni byla velkou neznámou. Cítila se proto velmi nejistě, a tak to dávala hlasitě najevo. Johti se proto ihned zvedla, aby svého potomka uklidnila,“ líčila noc mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková s tím, že k ránu již také samotné slůně ulehlo, aby nabralo další síly.

„Johti se prostě zachovala jako zkušená máma, narozdíl od naší prvorodičky třináctileté slonice Vishesh. Ta totiž, když se poprvé položil její sloní kluk, tak začala panikařit a byla velmi nervózní, co se s jejím mládětem stalo. Ze strachu o něj se ho pak snažila velmi neohrabaně a důrazně probudit a postavit na nohy,“ vzpomínala Kalousková a dodala, že naopak Johti naprosto v klidu dohlížela na spící dcerku.

„Od té doby už jednodenní slůně ulehlo k odpočinku již několikrát. Dobu mezi spánkem pak vyplňuje pravidelným sáním mateřského mléka,“ dodala mluvčí.

Zoo nyní opět omezila kvůli čerstvě narozenému slůněti každodenní sloní program, který se postupně ve sloním pavilónu vracel k normálu. Neprobíhá tedy cvičení slonů ani sprchování tlakovou vodou. „Johti ale s ošetřovateli spolupracuje, nechala se i s malou samičkou přehnat do vedlejšího boxu, aby se u ní mohlo uklidit.“

Sloní sameček se narodil v Ostravě 11. března jako první živé slůně v historii českých zoo, o měsíc později přišla v úterý na svět jeho tetička, jelikož Johti je matkou Vishesh.

Ostravská zoologická zahrada chová slony už od roku 1956. Kromě sloních matek a dvou slůňat má ve sloním pavilónu ještě otce obou slůňat, pětadvacetiletého samce Calvina, a padesátiletou sloní babičku Suseelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám