Hlavní obsah

Osmiletá dívka vytáhla ze švédského jezera 1500 let starý meč

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američanka švédského původu Saga Vaneceková učinila ve svých osmi letech unikátní archeologický objev. U břehů jezera Vidöstern, zhruba sto kilometrů jižně od Jönköpingu, našla meč z předvikinské éry. Podle odhadů je starý okolo 1500 let.

Foto: Jönköpings Läns Museum

Meč nalezený Sagou Vanecekovou v jezeře Vidöstern je podle odhadů starý 1500 let.

Článek

Saga meč nahmatala nohama, když se brouzdala u břehů jezera, jehož hladina kvůli vedrům notně poklesla. „Mělo to rukojeť, tak jsem šla říct tátovi, že to vypadá jako meč,“ uvedla Saga pro Sveriges Radio.

Otec Andy Vanecek si nejprve myslel, že našla jenom zvláštně tvarovaný kus větve. Když si však nález prohlédl pozorněji, zjistil, že jeho dcera nejspíš učinila pořádný archeologický objev.

Foto: Jönköpings Läns Museum

Díky objevu malé holčičky teď archeologové dál prohledávají břehy jezera.

Odborníci z místního muzea, kam rodina meč odnesla, se nejprve domnívali, že se jedná o zhruba 1000 let starý vikinský meč. Jenže, jak uvedla BBC, pozdější expertizy ukázaly, že půjde o meč ještě starší. Nyní odborníci odhadují jeho stáří kolem 1500 let.

„Nestává se každý den, abyste v jezeře šlápli na meč,“ uvedl Mikael Nordström z Muzea okresu Jönköping. Objev, který Saga učinila, přiměl muzeum, aby u jezera provedlo další archeologický průzkum. Ten stále ještě není u konce, archeologové už zde ale našli brož pocházející ze 3. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám