Hlavní obsah

Orlí rodinka adoptovala mládě svého úhlavního nepřítele

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklý případ, kdy orli bělohlaví začali sdílet hnízdo s jedním ze svých největších rivalů, zaznamenali v ptačí rezervaci Shoal Harbor na jihozápadě Kanady. Orli nabídli útočiště mláděti káně rudoocasé, menšího dravce, který je jinak jejich nepřítelem a často i potravou. Tato orlí rodinka se ale o malého opeřence stará jako o vlastního.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pár orlů bělohlavých adoptoval mládě káněteVideo: Caters News, AP

 
Článek

Orel bělohlavý a káně rudoocasá, dravci žijící v Americe, jsou ve volné přírodě velkými rivaly. Často mezi nimi dochází k leteckým soubojům a orli běžně loví tato mláďata jako potravu. Neobvyklý případ, kdy sdílejí jedno hnízdo, tak fascinuje veškeré pozorovatele volné přírody. Idylické soužití adoptivní rodinky a káního mláděte zaznamenal fotograf Christian Sasse.

Menší dravec žije spolu se třemi orlími mláďaty a jejich rodiči, kteří se o něj starají jako o vlastního. Odborníci diskutují o tom, jak se káně do orlího hnízda vůbec dostala. Nejpravděpodobnější je, že mládě orli ulovili v jeho mateřském hnízdě a do nového domova ho přinesli jako potravu.

Idyla může rychle skončit

V orlici se ale nejspíš probudily mateřské instinkty a začala mládě káněte krmit, protože zoufale volalo po potravě, aniž by si uvědomovalo jakékoli nebezpečí. Posléze jej automaticky přijala za svého.

Podle ředitele místní nadace na ochranu zvířat Davida Birda se však malá káně ještě stále může stát orlí potravou. Jednoho dne si totiž větší dravci mohou uvědomit, že jim slabší opeřenec zkrátka zabírá místo. Otázkou tak je, jak dlouho tato ptačí symbióza potrvá, a hlavně, jak celý příběh skončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám