Hlavní obsah

Orlí hnízdo a čapí vtipy. Sociální sítě žijí Babišovou kauzou

Novinky, tem

Kauza Farmy Čapí hnízdo a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) samozřejmě nemohla ujít pozornosti vtipálků, bloggerů a nejrůznějších kreativců. Lidová tvořivost se Babišovi věnuje prakticky bez ustání, stejně jako jiným politikům, nepříliš věrohodné vysvětlování majitele Agrofertu ji ale vybičovalo k mimořádným výkonům.

Foto: Miroslav Kemel, Právo

Téma Čapí hnízdo neopomíjejí ani kreslíři tištěných periodik včetně Miroslava Kemela v deníku Právo.

Článek

Téma většiny fotomontáží nebo kreseb se pochopitelně točí kolem motivu s čápy. Objevují se ale také historické narážky, například na někdejší horské sídlo Adolfa Hitlera v bavorských Alpách zvané Orlí hnízdo.

Lidem neunikla ani paralela s oscarovým filmem Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem.

Kauza už dostala i svou vlastní videoverzi, která zparodovala legendární vystoupení španělského herce a humoristy Juana Joya Borji známého jako El Risitas.

Často opakovaným motivem je i podezření na neoprávněně čerpanou dotaci z evropských fondů a prověřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

Největší prostor ale dostávají citace Andreje Babiše v nejrůznějších paráfrázích a překroucených podobách. Nechybějí ani narážky na jinou kauzu, kterou musel Andrej Babiš řešit v souvislosti s podezřením, že měl za totality spolupracovat s StB.

I Babiš se více nebo méně zdatně snaží bránit v sociálním prostoru internetu. Komentátoři rozebírají jeho další možný postup v kauze a přicházejí s variantami podobně jako třeba Petr Kamberský v Lidových novinách. Jako nejrafinovanější strategii nabízí šéfovi ANO a Agrofertu, aby odešel z postu ministra financí. Babiš na to na Twitteru odpověděl, že právě tahle možnost se mu líbí, protože je z ní nadšená i jeho žena.

Ani na tom ale lidé nenechali nit suchou. Jedna z reakcí se oklikou znovu vrací parafrází k výrokům vicepremiéra a naráží na fakt, že Babišova partnerka Monika sice používá jeho příjmení, jeho manželkou ale není: „A ta žena je vaše, anebo taky ne? Dle zákona ne... třeba by na to šla nějaká dotace...”

Reklama

Výběr článků

Načítám