Hlavní obsah

Orla bělohlavého při sezení na vejcích zasypal sníh

Kamera umístěná u kalifornského jezera zachytila, čemu všemu musí čelit pár orlů bělohlavých, kteří od února střídavě sedí ve svém hnízdě na vejcích. Samici Shadow při sezení zcela zasypalo zhruba deset centimetrů sněhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Orlici Shadow zasypal ve hnízdě sníhVideo: AP

 
Článek

Skupina Friends of Big Bear Valley umístila nedaleko Big Bear Lake v Kalifornii (neplést s kanadským Velkým medvědím jezerem) kameru, která v přímém přenosu sleduje život páru orlů bělohlavých – samce Jackieho a samičky Shadow.

Shadow snesla 9. a 11. února dvě vejce, o které se teď pár vzorně stará navzdory ne zcela ideálním povětrnostním podmínkám. Hitem internetu se stalo video z 10. března, kdy krátce nad ránem samici Shadow zasypávaly přívaly sněhu.

Hnízdo je umístěno ve výšce zhruba 43 metrů až u vrcholku vysoké borovice Jeffreyovy. Jakcie je dle dohadů biologů starý devět let, samice Shadow o dva roky mladší. Pokud vše půjde dobře, ptáčata by se měla vylíhnout někdy okolo 15. března. Orli snášejí jedno až tři vejce jednou ročně. Jen málokdy se však stane, aby přežila všechna tři mláďata.

Orel bělohlavý je velkým dravcem žijícím téměř po celém území Severní Ameriky. Rozpětí jejich křídel dosahuje kolem dvou metrů, i když velikost se liší podle toho, kde orli žijí. V přírodě se dožívají kolem dvaceti let.

Liška versus orel. Souboj o kořist zachytila kamera

Koktejl

Orli si hledají vždy jen jednoho partnera, se kterým setrvají po celý život. Nového partnera si hledají jen v okamžiku, kdy původní zemře. Jsou ale zdokumentovány i případy, kdy se pár rozpadl, pokud se mu dlouho době nedařilo vysedět mláďata.

Reklama

Výběr článků

Načítám