Hlavní obsah

Opportunity našel na Marsu slané moře

WASHINGTON

Americký úřad NASA v úterý oznámil, že robot Opportunity našel na planetě Mars další stopy po případné existenci života. Pojízdné vozítko našlo kameny s vyrytými stružkami a horniny pokryté vrstvami soli, což dokazuje, že se na rudé planetě kdysi vyskytovalo slané moře.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Tento nový objev potvrzuje domněnky, že na Marsu existovala voda. "Myslíme, že Opportinity stojí na pobřeží plochy, která byla zřejmě slaným mořem," prohlásil astronaut Steve Squyres, vedoucí vědecké mise.

Pátrání po mikrobech

Ačkoli Squyres hovoří o vodě na Marsu jako o moři, zatím není vědcům známo, jak velká vodní plocha mohla být, ani zda šlo o stálou nádrž. Místo, kde se právě Opportunity nachází, podle jejich mínění mohlo být také pouštní prohlubeninou či solnou plošinou periodicky zaplavovanou vodou.

"Pokud je naše pozorování správné, bylo to obyvatelné místo," prohlásil Squyres.

Podle Eda Weilera z vědeckého vesmírného programu NASA jsou nové informace podnětem k rozšíření programu výzkumu Marsu, aby odborníci zjistili, zda na Marsu někdy žili mikrobi.

Pojízdné vozítko Opportunity bude nyní vysláno přes planinu ke kráteru, kde bude shromažďovat větší množství důkazů o přítomnosti stojaté vody, na jejíž existenci vědci usuzují ze struktury kamenů, které by jí mohly být omlety do hloubky nejméně pěti centimetrů.

Výzkum bude pokračovat

Spojené státy se chystají ve vesmírném průzkumu pokračovat. Každých 26 měsíců by se na Mars měla vydat mise bez lidské posádky a v roce 2013 by na rudou planetu měl dosednout další robot, který bude sbírat vzorky půdy a hornin, které by byly podkladem pro hlubší zkoumání. Po dokončené práci by se vrátil zpět na Zemi.

Přibližné datum vyslání lidské posádky na Mars, které nedávno nadnesl americký prezident Geroge Busgh, nebylo stanoveno. Pokud se tak uskuteční, pak jedině za několik desítek let.

Reklama

Související články

Opportunity vyrazil na výlet po povrchu Marsu

Poprvé v historii jsou na jiné planetě dva roboti, kteří zkoumají její povrch. V sobotu totiž americký robot Opportunity sjel z přistávací rampy a jeho šest...

Výběr článků

Načítám