Hlavní obsah

Okolo domu se plazil had se dvěma hlavami, mezi sebou se „hádají“

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácného dvouhlavého hada se podařilo odchytit pracovníkům záchranné stanice na Floridě. Had, který trpí takzvanou polycefalií, bude muset nadále žít v jejich péči. V každé hlavě je vyvinutý jeden mozek a had tak má problém při lovu potravy, když se jeho hlavy doslova nemůžou dohodnout.

Foto: Profimedia.cz

Štíhlovka americká jižní. Ilustrační foto.

Článek

Dvouhlavý had je známý například z mytologie, ve skutečnosti jde ale o poruchu, která se objeví už ve fázi embrya. Místo dvojčat se narodí tvor se dvěma hlavami, ale pouze s jedním tělem.

Vzácná porucha také znamená, že had má dva mozky a každá hlava může rozhodovat po svém. To v důsledku znamená pro zvíře pouze problémy a je prakticky odkázán na pomoc lidí.

„Problémy má, i když se pohybuje, protože tělo reaguje na dva mozky. Ne vždycky si hlavy usmyslí, že budou pohybovat tělem na stejnou stranu,“ uvedla záchranná stanice na sociálních sítích.

Štíhlovka americká jižní odpočívala na zahradě, kde byla odchycena. Nyní bude v zajetí pozorována, v přírodě by zřejmě dlouho nepřežila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám