Hlavní obsah

Ohromující momenty opravdu zpomalují vnímání času, tvrdí vědci

Novinky, Jakub Kynčl

Nová vědecká studie týmu psychologů ze Stanfordské univerzity v Kalifornii potvrzuje rčení, že výjimečné chvíle umí zastavit čas. Podle psychologů totiž úžasné a silné zážitky nejen vylepšují duševní zdraví člověka, ale navíc pro daného člověka relativně zastavují či aspoň zpomalují běh času.

Foto: Profimedia.cz

Pocit uspokojení a úžasu může člověku přinést i jen pohled na noční oblohu.

Článek

Terapie úžasem, přesně to by jednou mohlo být odborníky "předepisováno" pro překonání stresujících vlivů moderního uspěchaného života. Úžas je emocionální prožitek, který člověk cítí, když se setká s něčím ohromným či výjimečným, co dokáže krátkodobě změnit jeho duševní rozpoložení.

Mezi obdobné momenty může patřit například výhled na rozlehlý Grand Canyon, pohled na polární záři, setkání s divokým zvířetem či i jen zadívání se do magického výjevu zářících hvězd na tmavé noční obloze.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Setkání s divokým zvířetem může ve člověku vyvolat velmi silný prožitek.

Moment úžasu má podle studie schopnost přikovat mozek k prožívání daného momentu, a tím pádem zpomalit vnímání toku času.

Studie na několika skupinách dobrovolníků prokázala, že lidé, kteří prošli úžasem, měli dojem, že mají více času. Díky tomu se stali trpělivějšími, méně materialistickými a byli ochotnější obětovat část svého času pomoci ostatním.

Trocha úžasu vylepšuje život

"Lidé stále více řeší a vnímají pocit nedostatku času, který se podepisuje na jejich zdraví i pocitu spokojenosti. Výzkum nám prokázal, že silné prožívání aktuálního momentu mění vnímání běhu času. Úžas pak v lidech snižuje neklid a silný prožitek v krátké chvíli dodává pocit, že má člověk více času," uvedla pro magazín Psychological Science vedoucí práce Melanie Ruddová ze Stanfordské univerzity v Kalifornii.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

I pouhý průlet ultralehkým letadlem nad zajímavými místy může v člověku změnit vnímání času.

"Navíc je velmi důležité, že změna vnímání času v lidech způsobuje silnější odhodlání pomáhat ostatním a podílet se na činění dobra místo snahy o materiální zisk. Malá dávka úžasu navíc dala dobrovolníkům také krátkodobý pocit uspokojení ze svého života," dodala psycholožka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám