Hlavní obsah

Ohromný mrak ve tvaru atomového hřibu vyděsil Japonsko

Novinky, her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek se vedle nejvyšší hory Japonska Fudži zjevil neobvyklý úkaz. Na hranici mezi prefekturami Šizuoka a Jamanaši se totiž vytvořil na obloze ohromný mrak ve tvaru atomového hřibu. Pohled na gigantický mrak vyděsil velké množství Japonců, kteří mají s atomovým výbuchem historickou zkušenost.

Divný mrak nad Japonskem

 
Článek

Po několika naléhavých telefonátech místní úřady vydaly rychle prohlášení s vysvětlením. Nejednalo se o nic víc než o krásný přírodní úkaz, který byl způsoben silným tajfunem, který se minulý týden prohnal přes Japonsko.

Japonci mají pro tento úkaz speciální výraz „tsuruši gumo,“ což znamená visící mrak. Japonští vědci tvrdí, že velkou „vinu“ za vznik tohoto úkazu nese právě hora Fudži. V momentě, kdy se kolem ní nakupí určité množství mraků a vítr dosáhne správné rychlosti, nastanou pro vznik takového mraku optimální podmínky.

Jedním dechem však dodávají, že tento úkaz je velmi vzácný, natož v tomto ročním období. Podle svědků zmizel „atomový hřib“ během 30 minut, ve chvíli, kdy se zamračila celá obloha kolem hory vysoké 3776 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám