Hlavní obsah

Oheň Austrálie se ukázal veřejnosti

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V muzeu v australském Adelaide vystavili pro veřejnost velmi vzácný opál. Drahý kámen s názvem Oheň Austrálie váží 998 gramů a uvádí se, že má hodnotu v přepočtu 17 miliónů korun. Od svého objevení před 70 lety strávil většinu času v bezpečnostní schránce.

Foto: South Australian Museum

Oheň Austrálie

Článek

Opál vykopal v roce 1946 Walter Bartram asi 750 kilometrů od Adelaide, vystačil si tehdy s krumpáčem a lopatou. Jeho rodina s opály obchodovala, ale tento kapitální úlovek nikdy neprodala, uvedl web BBC News.

Po celou dobu zůstal dobře schovaný ve vlastnictví rodiny, která neměla v zájmu se ho zbavit. Naopak, chtěla, aby si ho mohly užít i budoucí generace a aby sloužil jako ukázka toho, jak dobré opály se v Austrálii dají najít. Po dlouhých desetiletích teď opál získalo South Australian Museum, kde si ho může prohlédnout široká veřejnost.

„Oheň Austrálie je velký asi jako softballový míček a ukazuje všechny barvy spektra,“ popsal pro CNN ředitel muzea Brian Oldman pestrobarevnou mozaiku na stěnách kamene.

Sice existuje větší opál, jedná se o skoro 3,5 kilogramu vážící Olympic Australis, u Ohně Austrálie se ale oceňuje jeho vysoká kvalita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám