Hlavní obsah

Obvinili školu z rasismu, že na večírek najala DJe s černým make-upem. Byl to černoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové výboru pro spravedlnost a inkluzi na základní škole v americkém Phoenixu obvinili členy asociace Parent Teacher Association (PTA) z rasismu poté, co viděli fotky ze školního večírku s kostýmy s tematikou 70. let. Tvrdili, že najatý DJ použil tzv. blackface (černý make-up). Jenže muž byl ale ve skutečnosti tmavé pleti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na asociaci v souvislosti s rasismem si stěžovali Stuart Rhoden a Jill Lassenová, kteří jsou na základní škole Hopi Elementary School členy výboru pro spravedlnost a inkluzi.

Vadila jim fotografie z večírku pro učitele a rodiče, na němž měl diskžokej Kim Koko Hunter podle jejich názoru tzv. blackface – formu divadelního make-upu, který používali především herci s bílou pletí, aby karikovali lidi s tmavou pletí.

Podle deníku The Arizona Daily Independent se však dvojice od prezidentky asociace Megan Livengoodové, jež večírek pořádala, brzy dozvěděla, že onen muž byl ve skutečnosti tmavé pleti.

Černošce šéf radil, aby držela na uzdě vnitřního šimpanze. Nešlo o rasismus, rozhodl soud

Koktejl

„Je urážlivé, že máte pocit, že já či PTA schvalujeme rasistické chování nebo jej podporujeme zveřejňováním na sociálních sítích,“ uvedla Livengoodová.

Omluva, ale...

Lassenová, která pracuje jako knihovnice, se následně omluvila. „Máte pravdu, měli jsme se informovat, než jsme vznesli taková obvinění,“ sdělila.

Rhoden, jenž je rovněž tmavé pleti, však svůj postoj hájil a na Facebooku zveřejnil dvě fotografie Huntera, na nichž se snažil ilustrovat, že si na večírku skutečně ztmavil obličej.

Fotografie Huntera, které Rhoden sdílel na svém Facebooku, aby poukázal na odlišnost odstínu jeho pleti.

„Netvrdil jsem, že ten člověk je bílý. Možná jsem si to myslel, ale přesto... Přinejmenším se zdá, že použil tmavší make-up... pokud ne blackface. Nebo se úplně mýlím a jde o rozdíl v osvětlení. Tím pádem se tomu chlapíkovi omlouvám za důsledky. Ale postoj trvá – blackface je u kohokoliv v dnešní době problematický,“ napsal k příspěvku Rhoden, jenž vyučuje na univerzitě Arizona State University.

Blackfacing
Termín blackface vznikl v průběhu 19. století v USA. Jedná se o divadelní make-up, pomocí kterého bílí herci vytvářeli karikatury černošských postav. Tyto postavy často znázorňovaly černošské stereotypy a mýty a upevňovaly tak řadu rasistických předsudků.
V 21. století se termín blackface vztáhl na všechny lidi, kteří nejsou černochy a černochy zpodobňují. Kritici však namítají, že podstata blackfacingu závisí na kontextu, respektive na účelu, kvůli kterému nečernošská osoba černou osobu ztvárnila.

Celou situaci okomentoval i samotný Hunter, který měl z aféry legraci. „Na jejich obranu, člověk někdy hledá skrytý význam a ignoruje to, co je zřejmé.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám