Hlavní obsah

Obří hora tuku ucpala londýnské stoky. Váží 150 tun

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci starající se o londýnskou kanalizaci mají v těchto dnech plné ruce práce. A taky mastné. Část starých stok pocházejících ještě z viktoriánské éry ucpala nechutná hora tuku zpevněná ještě vyhozenými plenami a dalšími věcmi, které lidé spláchli do záchodů. Odstranění zabere minimálně tři týdny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnské podzemí ucpala extrémní mastnotaVideo: AP

 
Článek

Hora tuku se nashromáždila pod historickou čtvrtí Whitechapel, tamní viktoriánské stoky jsou k ucpávání náchylnější než jinde. Podobné tukové hroudy pracovníci kanalizací nazývají slovem fatberg, což je parafráze na výraz iceberg, tedy kra či ledovec. Je to docela výstižné přirovnání, protože většina hory tuku není vidět. Celá měří 250 metrů a váží 143 tun.

„Je to masa pevná jako skála a skládá se z tuku, oleje, papírových kapesníků a plen,“ sdělil Matt Rimmer ze společnosti Thames Water, která spravuje mimo jiné právě londýnské kanalizace. Pro představu převedl hmotnost tukové hory na obligátní autobusy. Tuk váží více než 11 londýnských doubledeckerů.

Pracovníci společnosti začali tento týden usazený tuk postupně odstraňovat. Osmičlenný tým vybavený vodními tryskami pracuje podle Rimmera osm hodin denně sedm dní v týdnu. Za směnu se mu podaří odstranit zhruba 22 až 23 tun tukového monstra.

Rimmer tvrdí, že svůj díl viny nesou všichni. Nejvíce tuku podle něj pochází z restaurací a fastfoodů, ale za vyhozené hygienické potřeby, které vytváření monstrózních usazenin ve velké míře umožňují, jsou zodpovědní londýnští obyvatelé. Rimmer proto znovu opakuje to, na co prý jeho společnost upozorňuje neustále. „Stoky nejsou bezedná jáma, do které můžete hodit vše, co nechcete doma,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám