Hlavní obsah

Obraz v jídelně pobuřoval vegetariány, z Cambridge byl odstraněn

Novinky, nčs

Neobvyklý problém muselo řešit vedení Cambridgeské univerzity. Někteří tamní studenti si totiž stěžovali na obraz, který visel v univerzitní jídelně. Malba ze 17. století je pobuřovala zobrazením mrtvých zvířat. Nespokojeni byli zejména vegetariánští a veganští studenti, informoval ve čtvrtek britský The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Obraz byl z univerzitní jídelny odstraněn.

Článek

Obraz s názvem The Fowl Market pocházející z tvorby vlámského malíře Franse Snyderse, byl na popud studentů odstraněn ze zdi jídelny. Množily se totiž stížnosti od vegetariánů, kteří obraz považovali za překážku toho, aby se mohli v klidu najíst.

Součástí malby je mrtvá labuť, kanec, drůbež či vysoká zvěř. Výjev z trhu však už není součástí cambridgeské jídelny. „Někteří strávníci se kvůli tomu nemohli najíst. Požádali vedení univerzity, zda by mohl být odstraněn,” uvedla mluvčí univerzitního muzea s tím, že žádosti bylo vyhověno.

Poputuje na výstavu

Právě z muzea byl obraz vypůjčen do univerzitní jídelny. Po jeho odstranění bude obraz, který v prosinci loňského roku prošel revitalizací, součástí nové výstavy. Ta se zaměří na umění spojené se středověkou gastronomií.

Zásah aktivistů se zvrhl v obří kachní masakr

Koktejl

„I tato výstava poukazuje na to, že debata o vegetariánství není nic nového. Objevovala se už okolo roku 1500,” dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám