Hlavní obsah

Nutriím se v Praze líbí. Místní je chodí krmit, správce lesů varuje před chorobami

Novinky, nšt
Praha

Během procházek po březích Vltavy lze narazit na nutrii říční, často označovanou za vodní krysu. A nejen na jednu, nýbrž hned na několik. Podobně jako labutě nebo kachny, jsou tito hlodavci u pražských obyvatel často oblíbené a chodí je krmit pečivem nebo zeleninou. Správce pražských lesů však varuje, že stejně jako krysy přenášejí choroby.

Nutrie v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Nutrie se vyskytuje na území Prahy již několik desítek let. V poslední době je jich však čím dál víc, protože jsou mírnější zimy, lidé je často přikrmují, a mají tak ideální podmínky k životu,“ řekla Novinkám Beata Juřičková z Lesů hlavního města Prahy.

Foto: Novinky

Nutrie říční v Praze.

Na tyto hlodavce můžete narazit v Praze třeba v Podolí, Milíčovském lese nebo podél toku Rokytky. „Je jich tu mnoho, jsou velké a krásné a lidé jim sem často přinášejí zeleninu,“ řekla obyvatelka Prahy 8.

Foto: Novinky

Nutrie se živí kořeny a bylinami, neodmítne však ani zeleninu nebo pečivo, kterým ji lidé často krmí.

Zatímco místní berou přítomnost nutrií v Praze jako příjemné zpestření, ochránci přírody na tuto situaci moc optimisticky nenahlížejí.

„Nutrie je hlavně přenositel nemocí, a to hlavně leptospirózy, protože žije ve stejném společenství jako krysy, myši a potkani. Nám dělá hlavně starosti tím, že ničí břehové porosty. Když si kope nory v březích vodních toků a rybníků – kde následně může dojít ke zvýšení vodní hladiny – začne rozplavování břehů,“ řekla Juřičková.

Velikost nutrie se pohybuje mezi 40 a 70 cm, jen ocas má okolo 30 až 45 cm. V dospělosti dosahuje hmotnosti okolo 6 kg, dobře živený samec může vážit až 12 kg. Původně pochází z Jižní Ameriky a ve světě je často chovaná pro kožešinu a maso.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám