Hlavní obsah

Novozélanďanku držel jako rukojmí kusu liščí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telefonát od velmi rozrušené ženy přijala v noci na pondělí policie v novozélandském městě Dunedin. Žena tvrdila, že je v domě uvězněna jako rukojmí, protože pokaždé, když se pokusí vyjít ven, na ni zaútočí kusu liščí – středně velký vačnatec, jehož původní domovinou je Austrálie.

Foto: Profimedia.cz

Kusu liščí (ilustrační foto)

Článek

Když policisté dorazili na místo a přistoupili ke dveří ženina domu, ze tmy se vynořil kusu a vylezl jednomu z policistů po noze, napsal zpravodajský server The Guardian. Veterinářka a odbornice na zvířecí chování Rachael Strattonová soudí, že chování kusua bylo spíš projevem strachu než agrese.

Podle policistů se jednalo o dospívajícího kusua – buď mohlo jít o zvíře, které někdo choval jako domácího mazlíčka, nebo o jedince, který se teprve nedávno osamostatnil od matky. Policisté ho odvezli do divočiny, kde nebude mít možnost obtěžovat občany, a vypustili, aniž proti chlupatému únosci vznesli obvinění, dodal The Guardian.

Vzácné zvíře vypadá jako živoucí Pikachu

Koktejl

Kusu liščí (Trichosurus vulpecula) byl na Nový Zéland dovezen z Austrálie v roce 1837 ve snaze vytvořit tu kožešnický průmysl, který se ale nikdy neuchytil. Tito vačnatci neměli na ostrovech žádné přirozené predátory s výjimkou rovněž zavlečených koček – a všude se jim prostíral švédský stůl plný živočichů bezbranných vůči predátorům.

Jejich počty prudce stouply a studie z roku 2009 odhadla jejich počet na 47 milionů. Přítomnost kusua měla ničivý dopad na novozélandskou ptačí populaci; tito vačnatci lezou do hnízd a žerou vajíčka i vylíhlá mláďata. Ničí také původní druhy stromů, jako je železnec, nohoplod či jerlín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám