Hlavní obsah

Nová panenka Barbie nosí hidžáb

Novinky, vps

Hračkářský gigant Mattel v pondělí představil novou panenku Barbie, která má na hlavě hidžáb. Panenka vznikla podle americké šermířky Ibtihaj Muhammadové. Ta je první americkou ženou, jež soutěžila na olympijských hrách s touto pokrývkou hlavy.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ibtihaj Muhammadová a její panenka Barbie

Článek

„Jsem pyšná, že malé holčičky na celém světě si teď můžou hrát s Barbie, která nosí hidžáb. Splnil se mi dětský sen,“ napsala po pondělním představení hračky na svém twitterovém účtu Muhammadová, která na loňských olympijských hrách získala bronzovou medaili.

Jednatřicetiletá šermířka narozená v New Jersey prý jako dítě dělala panenkám malé hidžáby z kapesníků, aby vypadaly více jako ona nebo její sestry. Nová panenka vytvořená podle její osoby je kromě hidžábu vybavena kompletní šermířskou výstrojí včetně šavle.

„Jako muslimské dívce působící v šermu mi mnoho lidí dávalo najevo, že tam nepatřím. Tahle panenka je pro všechny ty, kteří mi nevěřili,“ citoval Američanku web BBC News.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Společnost Mattel byla v posledních letech kritizována za to, že její panenky Barbie jsou příliš hubené. V minulém roce proto firma uvedla do prodeje panenky s rozmanitějším vzhledem. Kromě toho začala vytvářet panenky na základě skutečných žen, které jsou inspirací ostatním. Do této kategorie spadá i Muhammadová.

Panenka bude v prodeji v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám