Hlavní obsah

Norské úřady utratily mrožici Freyu kvůli přílišnému zájmu lidí

– Oslo

Norské úřady utratily mrožici Freyu, jejíž přítomnost ve fjordu u norského hlavního města Osla lákala mnoho lidí, aby si přišli živočicha zblízka prohlédnout. Přílišný zájem ohrožoval ploutvonožce i zvědavce.

BEZ KOMENTÁŘE: Mrožice Freya se od půlky července zdržovala ve fjordu u norského hlavního města OslaVideo: AP

 
Článek

„Rozhodnutí usmrtit mrože bylo přijato na základě celkového posouzení přetrvávajícího ohrožení bezpečnosti lidí,“ uvedl podle agentury AFP Frank Bakke-Jensen z norského úřadu pro rybolov v nedělním oznámení.

Foto: AP

Mrožice Freya

Mroži žijí obvykle v arktické oblasti, ale Freya, která dostala jméno po nordické bohyni lásky a krásy, se stala letní atrakcí norské metropole, v jejíchž vodách se vyskytovala od 17. července.

Mrožice Freya tráví léto u Osla

Koktejl

Navzdory nepřetržitým výzvám úřadů, aby se lidé k mořskému savci nepřibližovali a nerušili ho, samička vážící kolem 600 kilogramů se těšila až nebezpečnému zájmu. „Důkladně jsme zvážili všechna možná řešení. Dospěli jsme k závěru, že nemůžeme zaručit blaho zvířete žádným dostupným prostředkem,“ řekl Bakke-Jensen.

Potápěla čluny

Úřady už dříve uvedly, že zvažují utracení mrožice pro „její vlastní dobro“. Samice se proslavila vyhříváním na slunci, při němž občas potopila čluny, na které se škrábala, a to podle rybolovného úřadu nebyl udržitelný stav.

Mroži jsou chráněni a živí se především bezobratlými živočichy, jako jsou měkkýši, krevety a krabi, nebo také malými rybami. Samci mohou vážit i tunu, samice kolem 700 kilogramů.

Na lidi obvykle neútočí, ale k několika vzácným incidentům již došlo. V roce 2016 zabil mrož v čínské zoo turistu a ošetřovatele. Turista si s tímto tvorem podle BBC pořizoval selfie, když ho mrož chytil a stáhl pod vodu. Totéž udělal s ošetřovatelem, který se turistu snažil zachránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám