Hlavní obsah

Norci utracení kvůli zmutovanému koronaviru vylézají ze země

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Kvůli mutaci covidu-19, která byla objevena na některých farmách, se v Dánsku rozhodli vybít celou sedmnáctimilionovou populaci norků. Některá z utracených a do země zakopaných zvířat se nyní vracejí na povrch zemský. Nejde však o hororový návrat pomstychtivých zombie norků, nýbrž o prostý fyzikální proces. Těla těchto malých šelem byla totiž v některých případech pohřbena do příliš mělkých hrobů.

Foto: Profimedia.cz

Některé hroby se ukázaly jako příliš mělké.

Článek

Pozornost dánských médií vzbudil případ, který se odehrál v noci z neděle na pondělí na vojenském cvičišti v Holstebro. Právě tady byla těla mrtvých norků objevena na povrchu.

Potvrdila to dánská policie, jejíž Národní operativní štáb (NOST) má pohřbívání milionů norků na starosti. Policie rovněž uvedla, že nejde o první takový případ.

„V souvislosti s rozkladem může dojít k vytvoření plynů, které způsobí, že se celá ta věc poněkud roztáhne a v nejhorším případě jsou norci vytlačeni na povrch,“ uvedl tiskový mluvčí policie Thomas Kristensen.

Sociální sítě už zaplavily nevážně míněné zprávy o příchodu „zombie zmutovaných korona norků”.

Podle regulí byli norci zakopáni nejméně metr do země a zasypáni vápnem. Ukazuje se však, že zejména v oblastech, kde je lehká půda, se metr nejeví jako dostatečná hloubka. Podle Kristensena se lidé z NOST snažili přirozený rozkladný proces brát v úvahu. „Jenže metr půdy není metr půdy. Záleží na tom, z čeho se půda skládá. Proto vidíme to, co se teď děje,“ dodal mluvčí.

Riziko infekce je velmi malé

Oblasti norčích masových hrobů, kde došlo k „úniku“, jsou oploceny a hlídány. Stále totiž existuje riziko nákazy, i když velice malé. Mrtvolky jsou totiž dezinfikovány a následně posypány vápnem.

Nebezpečnou mutaci koronaviru se povedlo podle Dánů zlikvidovat

Evropa

„Nakažení norci přenášejí koronavirus především dýcháním, takže mrtvý norek je méně nakažlivý než živý norek. Stále se ale teoreticky mohou nacházet viry v jejich kožichu,“ vysvětlil opatření Kristensen s tím, že obecně platí, že lidé by se neměli přibližovat k mrtvým zvířatům, případ nakažených norků není žádná výjimka.

Hrozí kontaminace vodních zdrojů?

Mnohem více však některé znepokojuje fakt, že norci byli na některých místech zakopáni příliš blízko jezer či podzemních zdrojů vody. Hrozí tak kontaminace vody.

Nechceme novou pandemii. Dánsko kvůli mutaci koronaviru vybije miliony norků

Zahraniční

„Vypadá to, že si nikdo opravdu neuvědomuje následky toho všeho,“ uvedla Susan Münsterová z dánské vodohospodářské rady pro server deníku Jyllands Posten. „Vláda si prostě zahrává se životním prostředím a používá ho jako popelnice,“ rozhořčeně dodal jeden z regionálních politiků Leif Brogger.

Řada dalších nyní požaduje norky vykopat a raději je nechat spálit. Zakopáním nakažených zvířat tak, zdá se, drama nekončí. Není totiž vyloučeno, že se ještě další případy norků, kteří povstali ze svých hrobů, objeví. „Je to neobyčejná situace, takže těžko říct,“ uvedl Kristensen.

Reklama

Výběr článků

Načítám