Hlavní obsah

Nizozemská policie rozešle drogově závislým nabídku pomoci z telefonů dealerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste drogově závislý, pak zřejmě poslední, co čekáte od vašeho dealera, je, že vám pošle starostlivou zprávu ohledně vašeho zdraví a nabídne pomoc při léčení závislosti. To nicméně čeká uživatele drog v nizozemském Nijmegenu. Tamní policie při posledním zátahu zatkla několik dealerů a jejich telefony využije právě k nabídnutí pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neobvyklou kampaň oznámila nizozemská policie poté, co v rámci zátahu pozatýkala několik drogových dealerů. Díky tomu stane nejméně deset lidí před soudem ohledně drogových deliktů, tím ale akce policistů nekončí.

Ze zabavených telefonů kriminalisté zajistili zhruba 3500 čísel na drogově závislé, kterým dealeři návykové látky dodávali. Šéfka nijmegenské policie Lonneke Hordijková uvedla, že některé zprávy policisty šokovaly.

V jedné z nich manželka drogově závislého dealera několikrát úpěnlivě prosí, aby už manželovi žádné drogy neprodával. V jiné zprávě zase muž se ženou žádají dealera, zda by jim drogy nemohl dodat dřív, než se jejich děti vrátí domů ze školy.

Nizozemsko začne při vyhledávání drog používat robotického psa

Koktejl

I proto se policisté rozhodli, že v pondělí rozešlou na všechna čísla drogově závislých zprávu s odkazem na webové stránky, kde mohou najít odbornou pomoc. Policie chce ukázat drogově závislým, že nejsou sami, uvedla Hordijková, a že pomoc existuje. Pro příležitostné uživatele to naopak může být varování, které je může od užívání drog odradit.

Foto: Nijmegen Police

Zprávy drogově závislých a jejich dealerů, na které narazila policie.

Není to poprvé, co v Nizozemsku podobná akce proběhla. V loňském roce takto postupovali policisté ve Zwolle. Celkem napsali na 750 telefonních čísel drogových uživatelů. Návštěvnost stránky s nabídkou pomoci drogově závislým se pak jednorázově zvedla zhruba o 3000 návštěv.

Reklama

Výběr článků

Načítám