Hlavní obsah

Nezkušeným hospodyňkám pomůže při vaření nepřetržitá telefonní linka

BBC, Lenka Hloušková
DUBLIN

Irské hospodyňky si už nemusejí lámat hlavu nad tím, proč se jim nedopéká hovězí maso, co udělat se sraženým krémem do slavnostního dortu nebo jak zachránit přesolenou polévku.

Foto: Hana Josefová

Kalamitní situace si vyžádala další opatření ze strany centrálního obvodu Plzeň 3, který se s žádostí o pomoc obrátil na městskou policii.

Článek

Dostanou-li se do podobně "neřešitelných" problémů, stačí zvednout sluchátko a vytočit 24 hodinovou linku pomoci tzv. Dial-A-Chef helpline. Dobrá rada stojí "pouhých" 1,9 euro za minutu (asi 57 Kč).

Linku založil Eugene McSweeney, jenž má 40letou praxi s přípravou nejchutnějších delikates po celém světě. "Pořád mi někdo volal. Neustále jsem zvedal sluchátko a poslouchal - proč se mi to srazilo, co mám dělat, když se mi nedopeklo maso, či skutečně má mít ten dort takovou barvu atd.

Záruka klidných vánočních svátků

Jednoho dne mi to došlo - na svých zkušenostech mohu také vydělávat," říká McSweeney žijící ve městě Kilkenny v jižním Irsku. Tvrdí, že zpravidla poradí do několika málo minut. Když neví, zavěsí a na své náklady posléze volá nešťastné hospodyňce zpět.

Služba je od začátku února dostupná po celém Irsku. Podnikavý kuchař ale přemýšlí i o jejím rozšíření do sousední velké Británie. "Jednu otázku dostávám pravidelně - proč prý moje služba nefungovala už o Vánocích. Mohl jsem zachránit spoustu klidných svátků," dodává s úsměvem McSweeney.

Reklama

Výběr článků

Načítám