Hlavní obsah

New York šokoval drsný billboard odpůrců potratu

– New York
Novinky, Jakub Kynčl

Různé nálepky a plakáty bojující proti potratům nevyvedou v USA už skoro nikoho z míry. Tamější aktivisté se tedy rozhodli pro trochu silnější kalibr. Zaplatili si velkou reklamní plochu přímo na newyorském Manhattanu a vyvěsili na ni kontroverzní billboard, který během několika hodin "obletěl svět".

Článek

Na billboardu je vyobrazena malá dívenka tmavé pleti a ploše upoutávky dominuje nápis: "Nejnebezpečnější místo pro Afroameričana je v děloze." Za kontroverzním počinem stojí aktivistická skupina Life Always sídlící v americkém Texasu. Ta označuje potraty za genocidní spiknutí proti nenarozeným dětem.

Skupině se podařilo upoutat zejména tím, že své reklamě zaplatila viditelné místo. Billboard se totiž nachází v manhattanské části SoHo.

"Potraty jsou mezi Afroameričankami třikrát častější, než je tomu u zbytku populace. Zatímco mluvíme, tak je tímto způsobem vyhlazována asi čtvrtina budoucí populace," stojí na internetových stránkách aktivistů.

Odstranění billboardu aktivisté neplánují

Tamější advokát veřejnosti Bill de Blasio popsal reklamu jako "vysoce urážlivou pro ženy a minority". Takový billboard podle něj vůbec nepatří do New Yorku a měl by být podle něj odstraněn.

"Mluvit o legitimním ženském právu na potrat jako o genocidním spiknutí je nejen absurdní, ale i urážlivé pro ženy a danou komunitu," souhlasila s de Blasiem mluvčí radnice Christine Quinnová.

Stephen Broden ze skupiny Life Always uvedl, že odstranění billboardu rozhodně není na programu dne. A navíc má jít pouze o začátek celostátní kampaně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám