Hlavní obsah

Nevinného muže propustili po 38 letech z vězení. Klíčová svědkyně tehdy lhala

Novinky, Jakub Štěpánek

Po dlouhých 38 letech se dočkal spravedlnosti dnes 63letý Walter Forbes z Michiganu, který byl v roce 1982 odsouzen na doživotí za úmyslné zapálení bytu, kde uhořel člověk. Až nyní však vyšlo najevo, že klíčová svědkyně byla donucena ke křivé výpovědi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klíčovou roli v případu hraje jistá Annice Kennebrewová. Právě na základě jejího svědectví byl v osmdesátých letech Forbes odsouzen na doživotí. Američan se měl tehdy účastnit potyčky v baru a později zapálit byt, kde uhořel člověk.

V roce 2017 ale poprvé vyšlo najevo, že celý případ se odehrál poněkud jinak. Jak sama Kennebrewová přiznala, její svědectví, na základě kterého byl kromě Forbese odsouzen ještě druhý muž, nebylo pravdivé. Nyní to potvrdila také u soudu, který se případem znovu začal zabývat.

Během dvoudenního procesu v listopadu vyšlo najevo, že žhářem nebyl Forbes, ale skupina mužů v čele s tehdejším majitelem nemovitosti Davidem Jonesem, který byl o několik let později obviněn z podobného činu nedaleko a dnes je již po smrti. Skupina zřejmě páchala pojistné podvody, uvedl americký server ABC News.

Kennebrewová, tehdy 19letá svobodná matka, byla v osudný den poblíž místa činu a na ulici potkala dva neznámé muže, kteří jí vyhrožovali násilím, pokud na policii neusvědčí Forbese a další dva muže ze žhářství.

„Musíte si myslet, že jsem tehdy byla mladá a hloupá, ale já jsem byla prostě vystrašená,” uvedla nyní Američanka, která bojuje s rakovinou a tajemství se chtěla zbavit. „Celé roky jsem to držela v sobě,” dodala.

Za prodej marihuany vyfasoval 90 let vězení. Po 31 letech je svobodný

Koktejl

Forbes po propuštění uvedl, že se za křivé svědectví na ženu nezlobí. „Necítím žádnou zášť a odpouštím jí. Ona byla obětí stejně jako já,” uvedl Američan.

Jeho obhájce Imran Syed se pozastavil nad tím, že Forbes byl odsouzen na doživotí pouze na základě jednoho svědectví. „Není na tom šílené jen to, jak dlouho byl ve vězení, ale také to, jak jednoduchý případ to ve skutečnosti byl,” uvedl.

„Bohužel takové případy existují a musíme si z nich vzít poučení. Soudy musí důkladně prozkoumat všechny důkazy a neodsuzovat lidi pouze na základě jednoho obvinění,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám