Hlavní obsah

Neviditelná helma slaví úspěchy, vyhrála největší cenu za design

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Ve čtvrtek 1. září se v dánské Kodani vyhlašovala největší cena za design Index. Ocenění se zaměřuje na design, který pomáhá zlepšit každodenní život. Ceny jsou rozděleny do pěti různých kategorií se zaměřením na tělo, dům, práci, hru a společnost. Výherce každé z nich pak obdrží finanční odměnu ve výši 100 000 euro (2 430 000 korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Neviditelná helma slaví úspěchy, vyhrála největší cenu za designVideo: Reuters

 
Článek

V kategorii zaměřené na hru zvítězila neviditelná helma. Návrh airbagu pro cyklisty mají na svědomí designérky švédské společnosti Hovding, Anna Hauptová a Terese Alstinová. [celá zpráva]

„Udělaly jsme výzkum. Vyšly jsme do ulic a ptaly se lidí, proč nepoužívají helmy, když je to tak riskantní? Odpovídali, že helmy vypadají ošklivě, ničí vlasy a člověk v nich vypadá podivně,“ vysvětlila Hauptová.

„A když zazněly názory, že je potřeba nějaká neviditelná helma, přivedlo nás to na myšlenku, že helma možná nemusí být vidět a nemusí se nosit přímo na hlavě. Objevila by se pak pouze ve chvíli nehody,“ dodala Alstinová.

Další ceny putovaly do celého světa

V kategorii Tělo vyhrál Yves Behar ze Švýcarska s programem zaměřeným na mexické děti, který jim má zlepšit zrak, aby se mohly lépe učit. Kategorii Domov ovládla společnost Elemental Monterrey, která vytvořila nový obytný projekt, který se nachází rovněž v Mexiku.

Výherce kategorie Práce naproti tomu pochází z Číny. Jde o školní soutěž Design for Change, kterou inicioval a založil Kiran Bir Sethi. Soutěž pomáhá dětem projevit vlastní myšlenky na zlepšení světa, a posléze je i realizovat.

Kategorie Společnost pak svého vítěze našla v Jižní Korei. Design Seoul je podle poroty prvním uceleným přístupem založeným na designu, který zlepšuje život obyvatel ve všech velkých metropolích.

Nominován mohl být kdokoli. Mezinárodní porota složená z designérů, vědců a myslitelů zaměřených na tento obor, obchodníků a kurátorů pak vybrala skupinku finalistů, ze kterých vzešli všichni výherci.

Reklama

Výběr článků

Načítám