Hlavní obsah

Vědci vynalezli airbag pro cyklisty, ukryli ho do límce

Ti, které otravuje povinná helma při jízdě na kole, si budou možná jednou moci pořídit speciální švédský airbag nazvaný Hwding. V případě nárazu vyskočí z límce helma a během desetiny sekundy obalí hlavu a citlivou část krční páteře.

Článek

Airbag je výsledkem šestiletého vývoje dvou švédských studentek průmyslového designu. Ačkoli to vypadá trošku bláznivě, Hwding se má brzy objevit na trhu.

Designérka firmy Caters Anna Hauptová sdělila listu Daily Mail, že airbag se má objevit v obchodech ve Skandinávii a Velké Británii příští rok na jaře. Cena se má pohybovat v přepočtu kolem 7000 Kč.

Helma se ukrývá složená v límci a rychle se nafoukne héliem, pokud senzory vyhodnotí nebezpečný pohyb. Nafouklý límec pak zůstane jen pár sekund. Vyladění límce je založeno na stovkách testů s figurínami i zkušebními jezdci.

Hauptová věří v úspěch produktu, protože ona i její přátelé často jezdí na kole a sama ví, jak mnozí nesnáší, jak v helmě vypadají.

„Chtěli jsme vyvinout takovou ochranu pro cyklisty, kde by se mohli cítit svobodně a nezničili si u toho například svůj účes,“ uvedla designérka Terese Alstinová a Anna Hauptová dodala: „Hwding je diskrétní límec, který má cyklista připevněný kolem krku a v sobě má zabudovaný složený airbag, který se rozevře pouze v případě kolize, a ochrání tak hlavu. Helma je navržená do tvaru kapuce a spouštěcí mechanismus je řízený senzory, které rozpoznají neobvyklé pohyby, k nimž dochází při nehodě.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám