Hlavní obsah

Nevídaný čin maratonce je v rozporu snad se všemi zásadami fair-play

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po olympijském maratonu, který byl v Japonsku na programu v neděli, se snesla na hlavu francouzského běžce Morhada Amdouniho velká vlna kritiky. U jednoho ze stolků s připravenou vodou pro běžce totiž Francouz úmyslně převrhl velkou část připravených lahví s vodou, aby se závodníci za ním nemohli napít.

Foto: Profimedia.cz

Morhad Amdouni

Článek

Video ze závodu se začalo šířit po sociálních sítích. Záběry usvědčují Amdouniho z nesportovního činu, když převrhl lahve s vodou, které byly připraveny na občerstvovacím stolku vedle trati. Poslední lahev v řadě si pak nechal pro sebe.

V době závodu dosahovala teplota na trati zhruba 27 stupňů Celsia a voda je pro maratonce pochopitelně velmi vítaným způsobem, jak se občerstvit. Nesportovní gesto pobouřilo mimo jiné i populárního britského komentátora Pierse Morgana.

„Zlatou medaili za největšího blbce olympiády vyhrává francouzský maratonec Morhad Amdouni, který úmyslně převrhl lahve s vodou. Neuvěřitelné!” nebral si servítky Morgan.

„Nikdy jsem nic podobného neviděl. Někdy může být popichování na trati zábavné, ale tohle je prostě šílené. Nebezpečný a ubohý čin Amdouniho,” zaznělo v komentářích na twitteru.

Štrikující olympijský vítěz dobývá svět

Koktejl

Trochu smířlivější byl bývalý britský dálkař Dave Culbert, jenž si není jistý, zda Francouz převrhl lahve s vodou úmyslně. „Nechám to na divácích, ať si udělají vlastní názor. Jen říkám, že je těžké v tom tempu chytit pouze jednu lahev,” napsal.

S tím souhlasí i bývalá australská atletka Tamsyn Manouová. „Nevynášejme unáhlené soudy. Je těžké převzít si jeden nápoj, každopádně je pravda, že závodníkům za ním moc nepomohl,” napsala.

Závod nakonec podle očekávání vyhrál světový rekordman Eliud Kipchoge z Keni a na olympijských hrách suverénně obhájil vítězství v maratonu z Ria. Amdouni své výhody občerstvení příliš nevyužil a doběhl sedmnáctý.

Reklama

Výběr článků

Načítám