Hlavní obsah

Nepijte dezinfekci, je jedovatá, varují Američany lékaři. Čtyři už na požití zemřeli

Novinky, mšv

Pít dezinfekci na ruce je nebezpečné. Obyvatele Spojených států amerických na to museli upozornit odborníci z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poté, co zaznamenali několik takových případů. Čtyři z patnácti lidí, o kterých CDC informovalo, po pozření zemřeli, a tři vyvázli s poškozením zraku, uvádí server National Post.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K případům vypití dezinfekce došlo v květnu a červnu poté, co se americký prezident Donald Trump lékařů ptal, zda by nešlo prostředky podávat nitrožilně, aby došlo ke zneškodnění koronaviru. Dezinfekce ale obsahuje množství methanolu, který je silně jedovatý, a může tak dojít k otravě nebo poruchám zraku i slepotě.

Instituce informovala o patnácti případech otravy — jde o třináct mužů a dvě ženy mezi 21 a 65 lety. Čtyři pacienti jsou stále hospitalizovaní, tři byli propuštění s trvalou poruchou zraku a jen čtyři se plně zotavili, uvedlo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí minulou středu.

„Naše vyšetřování poukazuje na sérii závažných zdravotních případů, z nichž některé skončily smrtí, a ke kterým může dojít po požití dezinfekčních prostředků obsahujících alkohol, respektive methanol,“ napsalo CDC v prohlášení. „Všechny antibakteriální gely na bázi alkoholu jsou určeny pouze k dezinfekci rukou a za žádných okolností by neměly být pozřeny,“ doplnil institut.

Trump navrhoval píchat lidem dezinfekci. Teď neví, proč lidé volají, zda se tak mají léčit

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám