Hlavní obsah

Neopékejte si marshmallows nad havajským vulkánem, varuje vládní agentura

Novinky, tcs

Havajský vulkán Kilauea už několik týdnů zaměstnává americké úřady. Běsnící sopka už způsobila četné škody a tuny lávy ohrožují i geotermální elektrárnu. K tomu všemu musí úřady odpovídat i na dotazy, které se na první pohled příčí zdravému rozumu, avšak vzhledem k minulým případům je třeba brát je vážně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na lávu valící se z havajské sopky KilaueaVideo: PARADISE HELICOPTERS, AP

 
Článek

Tuny lávy ničící domy a silnice, tisíce evakuovaných lidí. Sopka Kilauea do vzduchu stále chrlí dým a jedovaté výpary. Přesto se najdou lidé, které při pohledu na zuřící vulkán napadne jediná myšlenka: „Mohl bych si nad lávou opéct marshmallow, kdybych měl dostatečně dlouhý klacek?“ Tak totiž zněla otázka, se kterou se uživatel Twitteru obrátil na Geologický úřad Spojených států.

A dostalo se mu odpovědi. „Musíme říct, že ne. Není to bezpečné (prosím, nezkoušejte to!),“ odpověděl úřad na svém účtu. Láva může vylučovat do vzduchu oxid siřičitý a sirovodík. Kromě toho, že tyto plyny jsou prudce jedovaté, způsobily by i to, že by sladká pěnová lahůdka chutnala opravdu velice špatně.

„Pokud smícháte kyselinu sírovou (ve vulkanickém smogu, například) s cukrem, dostanete opravdu pořádnou reakci,“ varuje ještě úřad. Uživatel se ale nedal odbýt: „Dobře, a co třeba hot dogy?“ Na tuto otázku už pracovníci geologického úřadu neodpověděli.

Reakce cukru s kyselinou sírovou

Mohlo by se zdát, že odpovídat internetovým vtipálkům je jen ztrátou času, jenže varování před podobnými pokusy není neopodstatněné. Před patnácti lety byli těžce popáleni tři američtí turisté, kteří si marshmallow pokusili opéct nad lávou u sicilské Etny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám