Hlavní obsah

Nemohoucí manželku naložil na záda a ukazuje jí krásy světa

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číňan Wang Siao-min se rozhodl zdolat vrchol posvátných Žlutých hor. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby při tom celou dobu na zádech nenesl svou manželku, která trpí neurodegenerativní nemocí motorického neuronu a nemůže chodit. „Svět je tak velký a já chci, aby ho viděla a nemusela ničeho litovat,“ cituje muže server South Morning China Post.

Foto: Profimedia.cz

Číňan vyrazil s manželkou na zádech zdolávat Žluté hory. Ilustrační foto

Článek

Siao-minově ženě, jejíž jméno nebylo zveřejněno, byla diagnostikována nemoc před pěti lety. Nemoc motorického neuronu často postihuje právě končetiny nebo i dýchací svaly, žena tak není schopna pohybu.

Číňan nechtěl, aby prožívala život připoutaná na lůžku. „Chtěl jsem jí dát něco více smysluplného,“ doplnil. Jelikož je pár bezdětný, rozhodl se Siao-min, že se svou manželkou bude cestovat a ponese ji při tom na zádech.

Jako jeden z cílů zdolali právě vrchol Žlutých hor a muž nesl celou dobu manželku na zádech, připoutanou pomocí speciálních popruhů. „Vím, že není příliš velká šance, že by se z tohoto druhu onemocnění zotavila, tak jsem se rozhodl, že jí ukážu svět,“ uvedl 57letý muž. V minulosti stihli vidět například tibetský palác Potala v Lhase. Další destinaci si zatím nevybrali, Siao-min by se ale nechtěl omezovat pouze na Čínu.

Do skupiny nemocí motorických neuronů spadá i ALS neboli amyotrofická laterální skleróza. Nejznámějším člověkem, který touto nemocí trpěl, byl britský fyzik Stephen Hawking.

Reklama

Výběr článků

Načítám