Hlavní obsah

Nemohl prý skoro chodit, přitom trénoval judo a pobíral invalidní důchod

Novinky, vps

David Roberts ze severoanglického města Widnes tvrdil úřadům, že trpí silnými bolestmi zad a bez cizí pomoci nedokáže vstát z postele. Pobíral proto invalidní důchod. Úředníci si na něj ovšem posvítili a natočili ho, jak bez zjevných problémů přehazuje při judu své protivníky přes rameno. Získané peníze teď musí vracet, jak informoval deník The Telegraph.

BEZ KOMENTÁŘE: Pobíral invalidní důchod kvůli bolesti zad, přitom pracoval jako trenér juda

 
Článek

Osmačtyřicetiletý Roberts mohl kvůli údajným bolestem ujít sotva pár kroků a při oblékání, používání toalety a dalších běžných úkonech se neobešel bez pomoci. Celkem si přišel na 18 tisíc liber (asi 540 tisíc korun).

Úředníci britského ministerstva práce a důchodů ho ale v utajení sledovali a v září a říjnu roku 2011 ho opakovaně natočili, jak bez potíží zvedá těžké předměty, ujde velké vzdálenosti bez cizí pomoci a především jak aktivně trénuje judo.

„Tvrdil, že má špatná záda a artrózu pravého kolene. Měl chodit pouze velmi pomalu a trpět neustálou bolestí, kterou tlumil léky. Byla to všechno lež. Nachytali jsme ho, jak učí své žáky judo,“ řekl mluvčí ministerstva.

Peníze už splácí

Robertse poté vyslýchala policie, které ale Angličan tvrdil, že se jeho stav nijak nezměnil. Barvu přiznal, až když mu policisté ukázali všechny nashromážděné důkazy. Kromě videí a fotografií mezi nimi figurovaly ještě informace z internetové stránky, na které nachytaný podvodník tvrdil, že je instruktorem juda s 18letou praxí.

Případ se tak dostal před soud, který Robertsovi v pátek uložil půlroční podmínku s ročním odkladem a 200 hodin veřejných prací. Neprávem nabyté peníze začal splácet už před přelíčením, stále však dluží téměř půl miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám