Hlavní obsah

Nemocná dívka potřebuje unikátní dárce krve, hledají je po celém světě

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít vhodného dárce, který pomůže dvouleté Zainab Mughalové ze Spojených států v jejím boji se zákeřnou nemocí, není vůbec snadné. Dívka, které lékaři letos diagnostikovali rakovinu, má jednu z nejvzácnějších krevních skupin na světě. O případu informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Článek

Zainab bude potřebovat v průběhu léčby zhruba sedm až deset dárců její krevní skupiny. Z 1000 testovaných lidí však pouze tři splňovali náročná kritéria dárcovství.

Organizace OneBlood, která je hlavním organizátorem hledání dárců, uvedla, že najít vhodnou krev je složité, protože dívce chybí antigen „Indian B“, jenž má většina populace ve svých červených krvinkách.

Ideální dárci by mohli být lidé pákistánského, indického či iránského původu s krevní skupinou 0, nebo A. Ani v těchto zemích však není potřebná krev běžná a v žilách ji má měně než 4 % populace.

Organizace OneBlood organizuje hledání vhodných dárců. 

Dívka má neuroblastom, tedy typ nádoru, který postihuje zejména novorozence a batolata. V případě léčby je úspěšnost vyléčení velmi vysoká. „Za dvacet let praxe jsem nic podobného neviděla,“ přiznává výjimečnost případu manažerka laboratoře OneBlood Frieda Brightová. „Krev ji sice nevyléčí, je však naprosto nezbytná k průběhu léčby,“ dodala Brightová.

Společnost spolupracuje rovněž s americkou krevní bankou ARDP (American Rare Donate Program), která se specializuje na vyhledávání dárců pro velmi vzácné případy. Do této chvíle se podařilo najít tři vhodné dárce. Dva ze Spojených států a jednoho z Velké Británie.

Krev rodičů nepomohla

Dívce diagnostikovali lékaři vzácný typ krve v říjnu. „Všichni jsme plakali, byla to ta nejhorší věc, která nás mohla potkat,“ přiznal otec dvouleté dívky Raheel Mughal. Rodiče se snažili darovat vlastní krev. Ani jeden z nich ale kritéria nesplňuje.

Při léčbě se již chemoterapií povedlo zmenšit nádor, stále jsou však potřeba dvě transplantace kostní dřeně. „Život Zainab závisí na krvi. Moc si vážíme toho, co lidé pro záchranu života mé dcery dělají a nikdy jim to nezapomeneme,“ dodal otec dívky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám