Hlavní obsah

Nemluvný autista umí nádherně zpívat, natočil dokonce i album

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gwithian

Pětadvacetiletý Kyle Coleman z Cornwallu toho v životě nikdy moc nenamluvil. Jeho komunikace s okolím se omezuje pouze na pár slov, protože je těžký autista. Před několika lety se ale otevřel světu prostřednictvím hudby a počátkem dubna by měl dokonce vydat své debutové album.

BEZ KOMENTÁŘE: Autista skoro nemluví, jako zázrakem ale nádherně zpívá

 
Článek

Coleman žije se svou matkou Caroline v Gwithianu. Ve třech letech mu byl diagnostikován autismus, a tak je odkázán pouze na vlastní vnitřní svět. S okolím komunikuje velmi omezenými prostředky a nikdy nedal dohromady celou větu. Před pár lety ale z této "němoty" našel cestu.

V roce 2009 ho matka vzala na hudebně terapeutické sezení a posléze ho doma dvakrát týdně začala navštěvovat terapeutka Carine Kelleyová. Netrvalo dlouho a Kyle začal hudbou instinktivně vyjadřovat své emoce.

„Téměř okamžitě bylo jasné, že má přirozeně blízký vztah k hudbě. I bez předchozího hudebního vzdělání uměl na keybord vytvářet své vlastní melodie. Jeho hlas je navíc při zpěvu prozářený osobností a emocemi,“ uvedla pro deník Daily Mail Kelleyová.

Přímá cesta do nahrávacího studia

Jakmile paní Colemanová zpozorovala pěvecký talent svého syna, vzala ho do nahrávacího studia v Plymouthu. Aniž by ho tato nová zkušenost nějak ohromila, nahrál svou oblíbenou píseň „Monday, Monday“ od skupiny Mamas and Papas.

Majitel studia byl výkonem mladého autisty natolik nadšen, že se rozhodl s ním natočit charitativní album. A tak se nyní po 18 měsících Kyle chystá na svůj debut. Nazpíval devět písní, včetně hitů od Robbieho Williamse, Cata Stevense nebo skupiny Razorlight. Na albu je ovšem i jedna píseň o autismu, která byla napsaná přímo pro Kyla.

„Ještě žádný autista s velmi omezenými jazykovými prostředky a neschopností komunikovat více něž pár slovy nenahrál sólové album. Talent nejspíš zdědil po svém otci, který byl muzikant, ale před dvěma lety tragicky zemřel při nehodě na motorce,“ uvedla Colemanová.

Oslava dne autistů

Deska tohoto výjimečného zpěváka by měla vyjít 2. dubna, tedy na světový den autistů. Výtěžek poputuje především na konto britské organizace sdružující autisty (NAS), která Colemana při tvorbě alba podporovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám