Hlavní obsah

Němec trpí žiznivkou. Aby přežil, musí vypít dvacet litrů vody denně

Německý architekt Marc Wübbenhorst trpí vzácným metabolickým onemocněním s názvem diabetes insipidus, které se projevuje neustálým pocitem žízně a s tím spojeným nadměrným vylučováním moči. Wübbenhorst tak musí každý den vypít alespoň dvacet litrů vody, v opačném případě zažívá příznaky dehydratace a riskuje vážné zdravotní komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Marc Wübbenhors vypije dvacet litrů vody denně.

Článek

Velmi vzácné onemocnění s názvem diabetes insipidus, v češtině označované jako úplavice močová nebo také žíznivka, je způsobené nedostatkem antidiuretického hormonu. Projevuje se takřka trvalým pocitem žízně a s tím spojeným častým močením.

Foto: Profimedia.cz

Příznaky dehydratace pociťuje už po pouhé hodině bez vody.

Tato choroba se může v lidském organismu vyvinout v jakékoli fázi života, Wübbenhorst se s ní však narodil.

Žízeň mu zpravidla neuhasí ani velká sklenice vody, jeho tělo totiž veškerou spotřebovanou tekutinu okamžitě vyloučí. Toaletu tak navštíví klidně i padesátkrát za den.

Nikdy nespal déle než dvě hodiny v kuse

Nejhorší je to podle něj v noci, za svůj život prý ještě nikdy nespal déle než dvě hodiny v kuse. Neustále se proto musí probouzet, doplňovat tekutiny a následně chodit na záchod.

Pokud Wübbenhorst přestane pít vodu, jeho tělo se začne vysušovat a během pouhých několika hodin může zemřít na dehydrataci. Pocit žízně proto v žádném případě nesmí ignorovat.

Foto: Profimedia.cz

Marc Wübbenhorst se s vzácnou nemocí narodil.

Příznaky dehydratace, jako je například praskání rtů, závratě či pocit dezorientace, se u něj dostavují už po pouhé hodině bez tekutin. Neustále u sebe proto musí nosit lahev s vodou. „Některé věci, jako jsou třeba dlouhé cesty nebo sporty, jsou pro mě zcela vyloučené,“ prozradil serveru odditycentral.com.

Kvůli zpoždění vlaku měl namále

V rozhovoru pro deník Neue Westfälische dokonce přiznal, že v minulosti kvůli zpoždění vlaku málem přišel o život. Naštěstí na nádraží potkal kamaráda, který mu ihned poskytl lahev s vodou a zachránil ho.

Léčba úplavice močové závisí na jejím typu. Někdy může pomoci náhrada antidiuretického hormonu, jindy zase úprava pitného režimu a dieta s nízkým obsahem soli, která brání nadměrné tvorbě a vylučování moči.

Reklama

Výběr článků

Načítám